Обіцянки ОПЗЖ: як партія хоче змінити систему влади та чи зможе

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог
Олександр Палійполітичний експерт

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. Вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитися програмне положення партії «Опозиційна платформа – За життя» щодо забезпечення переходу до парламентської республіки та розширення повноважень місцевого самоврядування.

Політтехнолог Петро Охотін зазначив, що теоретично у ВР є інструменти, щоб це зробити. Однак питання в тому, які цілі переслідує «Опозиційна платформа» та наскільки вони відповідають інтересам української держави.

«Насправді, все залежить віж зовнішньополітичного контексту. Основною проблемою для того, щоб іти на розширення прав місцевого самоврядування, звичайно, є конфлікт на сході України та агресія РФ, де такі права будуть використані фактично для того, щоб укотре зазіхнути на суверенітет», – підкреслив Охотін.

Якщо говорити про ті сили, які можуть потрапити до ВР, і за умови виключення фактору агресії РФ, то більшість політичних сил, які проходять, наголошуть, що ідеал розвинутого місцевого самоврядування – це їх пріоритет. Також вони говорять про парламентську республіку. Питання в тому, чи буде конфлікт між президентом та парламентарем, уточнив він.

«На жаль, в Україні основною метою зміни державного устрою є не стратегічний розвиток держави, а банально політичні інтереси. Саме тому Україна стає то президентсько-парламентською, то парламентсько-президентською республікою. Власне, все залежить від того, хто при владі й хто має більше сили, щоб посилити той орган, який контролює», – пояснив експерт.

За його словами, обидва програмних положення ОПЗЖ є цілком реальними й вирішуються через голосування.

Політолог Олександр Палій зазначив, що фактично ОПЗЖ прописала позицію Росії, яка зацікавлена в тому, щоб позбавити Україну взагалі будь-якої керованості й здатності опиратися.

Люстрація, скорочення апарату чиновників: що обіцяли партії на виборах-2019Скоротити кількість чиновників і нардепів та провести аудит державних функцій обіцяють одні політики, в той час як інші вимагатимуть скасування люстрації та амністії для політв’язнів.

«Те, що пропонують в ОПЗЖ, негативно для країни, але, на жаль, не можна виключати, що такі ініціативи спробують втілити. Олігархат може бути зацікавлений у такого роду демонтажі», – додав він.

Що обіцяють партії, які можуть пройти до парламенту, – в нашому тесті.

Із програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: