Чи варто надавати друге громадянство етнічним українцям із діаспори?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Схожі ідеї висловлювалися ще в 90-ті роки деякими громадськими діячами, за президентства Ющенка така ініціатива також мала місце.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» нагадав директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«Ситуація непроста в тому сенсі, що є певне протиріччя між цими ініціативами та конституційними нормами про єдине громадянство, в нас не може бути подвійного громадянства. Як вирішити питання в правовому полі? Чи потрібно вносити зміни до Конституції?», – зазначив Фесенко.

За його словами, особливий порядок надання українського громадянства представникам діаспори був створений ще в 90-ті роки за часів Кравчука й Кучми. Чимало українців, які поверталися в Україну з Росії, США, Канади, отримали таке громадянство. Наприклад, Роман Зварич.

«Чимало людей повернулися з РФ в Україну, колишні військові також отримували українське громадянство», – додав він.

Найпростіший критерій – походження найближчих родичів, тобто зв'язок з Україною, уточнив експерт.

Перший місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянкиПонад два десятки нових обіцянок дав шостий президент України протягом першого місяця роботи. Три обіцянки Зеленський виконав, п’ять – провалив.

«Або наявність прямих родичів в Україні, або походження батьків, прабатьків з України. Якщо це документально фіксується, то це може бути підставою для надання громадянства. Якщо говорити про ментальний фактор, дотримання традицій, збереження культури, то цей факт документально підтвердити складно. А ось наявність походження серед прямих родичів або батьків – так, це можна прописати в законі», – пояснив він.

Кількість населення скорочується, тому краще надати можливість повернутися й працювати і в нас, і за кордоном людям з українським походженням, аніж розширювати населення України за рахунок мігрантів не українського походження, підкреслив політолог.

Ідея правильна, але потрібно чітко виписати всі норми. Головна правова колізія полягає в тому, що в нас не може бути подвійного громадянства, наголосив він.

«Тут потрібно або змінювати Конституцію, або шукати якісь інші механізми. Скоріш за все, потрібна буде додаткова конституційна норма», – резюмував Володимир Фесенко.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін спростив отримання громадянства РФ для жителів Донецької та Луганської областей України.

Що стоїть за указом Путіна про видачу російських паспортів – за посиланням.

Раніше ми писали, які рішення команди Зеленського юристи вважають суперечливими й до чого це призведе.

Також пропонуємо подивитись, як шостий президент працював у свій перший місяць каденції: скільки нових обіцянок дав, скільки обіцянок виконав, а скільки – провалив.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: