Скасування параду на День Незалежності в умовах війни: за і проти

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт
Олег Саакянполітолог

У країні, де триває війна, парад може бути лише переможним. Поки Україна веде бойові дії, військові потребують матеріального та збройного забезпечення. А від помпезних військових парадів та заходів варто утриматися до кращих часів.

Таку думку в своєму блозі висловив політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

За його словами, щороку на парад до Дня Незалежності витрачається значна сума коштів, яка могла би бути скерована на модернізацію військової техніки, закупівлю додаткового озброєння, будівництво житла для військових і навіть на премії. Кошториси та видатки на такі заходи щоразу зростали. У 2018 році суму витрат на парад навіть не озвучували.

«Побачивши суму в 300 мільйонів гривень, яка є серйозною й вагомою для оборонного бюджету, президент вирішив не витрачати її на проведення помпезних заходів, а скерувати на премії для військовослужбовців. Я вважаю, що цей крок в умовах українсько-російської війни є правильним. Переможемо, тоді святкуватимемо й проводитимемо паради», – підкреслив експерт.

На його думку, рішення Володимира Зеленського виважене та прагматичне.

Політолог Олег Саакян зазначив, що Зеленський не запропонував альтернативи в ціннісному вимірі, тобто щось, що компенсувало б відчуття безпеки суспільства від скасування параду. Натомість запропоновали суто грошове рішення – 300 млн грн військовим. Відповідно, складається враження, що суспільство спробували купити. Не можна протиставляти ціннісний та ціновий аргументи в таких речах, навіть якщо за цим стоїть позитивна мотивація.

«Окрім того, Зеленський лише дедалі більше посилює скепсис частини суспільства щодо його рішучості як головнокомандувача, що під час виборчої кампанії неодноразово ставилося під сумнів різними образливими мемами, які використовували проти нього. Він грає проти самого себе», – пояснив він.

«Ще один мінус для самого Зеленського полягає в тому, що він наразі чітко потрапляє в стереотип сприйняття Януковича. Янукович також у перший рік свого президентства скасував військовий парад з аргументацією економії коштів», – нагадав Саакян.

Як відомо, Володимир Зеленський заявив, що на День Незалежності цього року не проводитимуть військовий парад. Замість цього 300 млн грн, які були виділені на його організацію, скерують на премії українським військовим. Реакція соцмереж на рішення президента – в нашому огляді.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, як змінювалися зарплати та пенсії військовослужбовців за час війни з Росією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: