Шість країн ЄС виступили на підтримку України після засідання РБ ООН

Читать на русском
Шість країн-членів Європейського Союзу виступили на підтримку України за підсумками засідання Ради Безпеки ООН, скликаного Росією для обговорення закону про українську мову.

Представники Бельгії, Франції, Німеччини, Польщі, Великої Британії та Естонії в спільній заяві повністю підтримали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і засудили незаконну анексію Росією Криму.

У спільній заяві європейські країни закликали Росію негайно звільнити 24 українських військовополонених моряків і відновити вільне судноплавство в Азовському морі.

«Ми очікуємо, що Росія негайно припинить розпалювати конфлікт і утримається від дій, які ставлять під загрозу виконання Мінських угод і перешкоджають повному відновленню урядом України контролю над цими районами. Зокрема, Росія повинна припинити фінансову та військову підтримку сепаратистів і припинити видачу паспортів громадянам України на Донбасі», - йдеться в документі.

Дипломати також засудили обстріл санітарного автомобіля Об'єднаних сил в районі населеного пункту Водяне і спроби залякування та перешкоджання роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі.

«Ми закликаємо всі сторони повністю виконати свої зобов'язання в рамках Мінських угод, починаючи з всеосяжного і стійкого припинення вогню і виведення важкої зброї», - йдеться в заяві.

Європейські країни також привітали конструктивну участь представників України та Росії в нараді політичних радників лідерів нормандської четвірки в Парижі 12 липня.

Крім того, дипломати нагадали, що завтра, 17 липня, виповнюється п'ять років з моменту знищення пасажирського літака рейсу МН17, внаслідок чого загинули 298 осіб.

Нагадаємо, що 16 липня в Раді Безпеки ООН відбулося засідання стосовно української мовного закону.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: