Зеленський вніс зміни до положень про військову службу на випадок запровадження воєнного стану

Читать на русском
Зеленський підписав указ про внесення змін до положення про проходження громадянами України військової служби в Збройних силах України.
Фото «Слово і Діло».

Президент Володимир Зеленський підписав указ про внесення змін до положення про проходження громадянами України військової служби в Збройних силах України.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє офіційний сайт президента.

Воєнний стан в Україні: які обмеження та заборони можуть запроваджувати в країніВоєнний стан діє в десяти областях України до 26 грудня. Поки жодні права та свободи українців не обмежували.

Положення доповнене пунктом 263, в якому йдеться, що в разі запровадження воєнного стану для формування військових адміністрацій до населених пунктів відправляються військовослужбовці з метою виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки зі збереженням на військовій службу без виключення зі списків особового складу.

Заміщення посад військовослужбовцями здійснюється відповідно до переліку посад у військових адміністраціях, що підлягають заміщенню військовослужбовцями військових формувань, особами рядового і командного складу правоохоронних органів, і переліком посад, які можуть бути заміщені такими військовослужбовцями та правоохоронцями в районній, обласній військової адміністрації, затвердженими президентом України за поданням головнокомандувача ЗСУ.

Відрядження військовослужбовців до військових адміністрацій зі збереженням на військовій службі та їх відкликання здійснюється наказами по особовому складу начальника Генштабу. Про призначення військовослужбовців, відряджених на посади до військових адміністрацій, ці адміністрації письмово повідомляють до Генштабу ЗСУ.

У разі необхідності начальник Генштабу може відкликати з військової адміністрації відряджених військовослужбовців, повідомивши про таке відкликання начальнику військової адміністрації з наданням відповідної заміни.

Після повернення в розпорядження Генштабу ЗСУ військовослужбовці продовжують проходити військову службу або звільняються з військової служби в установленому порядку.

Крім цього, в розділі, де встановлені терміни вислуги за можливого «запровадження воєнного стану» для молодшого й старшого офіцерського складу, які проходять військову службу, це формулювання замінена на «оголошення стану війни», і терміни вислуги встановлюються «до дня і часу припинення стану війни».

Розділ про види посад і вимог при призначеннях на посаду доповнений тим, що військовослужбовці призначаються на посади і переміщаються по службі по основній або спорідненою спеціальністю не тільки з урахуванням досвіду служби, а й «рівня їх професійної компетентності, особистих якостей і досягнень і відповідності характеристикам посад , визначених Міністерством оборони України».

Нагадаємо, торік президент Петро Порошенко запровадив воєнний стан в Україні із 14:00 26 листопада 2018 року терміном на 30 діб – до 14 години 26 грудня 2018 року.

Верховна рада підтримала закон про запровадження воєнного стану в Україні. Він діяв у областях, розташованих уздовж російського кордону, придністровської ділянки молдовського кордону та на узбережжі Чорного й Азовського морів. До цього переліку входять Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Луганська, Донецька, Сумська, Харківська, Чернігівська, Вінницька області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: