У Харкові відновили пам'ятник Жукову

Читать на русском
У Харкові повернули на місце пам'ятник радянському маршалу Георгію Жукову. Про це написав Геннадій Кернес.

У Харкові повернули на місце пам'ятник радянському маршалу Георгію Жукову.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив мер міста Геннадій Кернес в Facebook.

Річниця місцевих виборів: як виконує обіцянки мер Харкова Геннадій КернесГеннадій Кернес обіймає посаду мера Харкова з 2010 року. Ми розбиралися, як він виконує обіцянки під час останнього терміну.

«Як і обіцяв – сьогодні повернули на місце», - написав міський голова і виклав фото відновленого пам'ятника.

Думки у коментарях з цього питання розділилися. Одні вітали таке рішення влади, інші дивувалися, навіщо повернули заборонений законом пам'ятник.

Також користувачі відзначали, що краще б Кернес виділив гроші на ремонт житлового фонду або навів порядок в транспортній галузі.

Нагадаємо, Український інститут національної пам’яті наголошує, що за законом про декомунізацію пам’ятник Жукову повинен бути демонтований. А згідно з законом про присвоєння імен в тому числі і топонімам, немає правових підстав присвоїти ім’я Жукова будь-якому топоніму.

Пам’ятник Жукову у Харкові знесли 2 червня під час акції протесту біля Палацу спорту, де в той день проходив з'їзд партії Геннадія Кернеса та Геннадія Труханова «Довіряй справам».

Мер Харкова Геннадій Кернес запевнив, що пам'ятник Жукову за його допомогою та фонду партії екс-регіонала Віталія Хомутинніка «Відродження» буде відновлено якнайшвидше.

У 2016 році в рамках виконання закону про декомунізацію проспект Маршала Жукова у Харкові перейменували на проспект Петра Григоренка.

8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради зареєстрували електронні петиції з вимогою повернути проспекту та станції метро ім'я маршала Жукова.

19 червня міськрада повернула проспекту Григоренка ім’я Жукова.

Того ж дня із позовом до Харківського окружного адмінсуду звернувся представник нардепа Андрія Білецького, який просить скасувати рішення міськради. Із заявою до поліції після рішення міськради звернувся депутат міської ради Ігор Черняк.

Український інститут національної пам’яті в свою чергу звернувся до ГПУ.

20 червня Нацполіція Харківщини відкрила кримінальне провадження стосовно рішення депутатів Харківської міськради повернути проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: