Як мери обласних центрів облаштовують пляжі в містах

Читать на русском

Купальний сезон вже розпочався й відпочинок біля води для жителів великих міст не розкіш, а справжнє спасіння від літньої спеки. «Слово і Діло» пропонує подивитися, що обіцяють і що роблять мери обласних центрів для облаштування пляжів.

Почнемо з Одеси, до якої влітку відправляються на відпочинок туристи зі всієї України. Мер Одеси Геннадій Труханов ще в жовтні 2015 року пообіцяв зробити доступними міські пляжі та завірив, що прохід та доступ до моря буде безкоштовним. Таку обіцянку він давав, балотуючись на посаду міського голови.

Зрештою, в Україні за законодавством доступ до моря та будь яких водойм має бути безкоштовним, але насправді всі зручні та привабливі для відпочинку місця вже давно забудовані та перекриті. І Одеса не виняток. При підготовці до пляжного сезону 2016 року виявився, що в одеситів і гостей міста буде два варіанти пляжного відпочинку – в зонах надання платних послуг орендарями або безкоштовно на невеликих пляжах, які залишилися без уваги орендарів.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси
Труханов пообіцяв зробити доступними міські пляжіСказано 13 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

За два роки управління містом мера Одеси Геннадія Труханова ситуація з доступністю пляжів для жителів міста та туристів не змінилася. Як і раніше, міські пляжі Одеси орендують приватні особи які беруть плату не лише за додаткові послуги на пляжі, як це мало би бути, а й просто за прохід до моря. Щоб пройти до багатьох пляжів, необхідно придбати квиток.

Станом на 23 травня 2019 року в Одесі пляжі безкоштовні, але на них пропонують платні послуги. Тобто за вхід на пляж орендарі гроші брати не мають права, а лише за надані послуги. Однак багато орендарів порушують правило вільних 5 метрів берега від води.

Щоправда, Труханову вдалося виконати іншу «пляжну» обіцянку – встановити пандуси на одеських пляжах. Спеціальні місця для відпочинку маломобільних груп населення облаштовані на пляжі «Для людей з обмеженими фізичними можливостями» між траверсами №№ 6-а та 7 у районі 11-ї станції Великого Фонтану, на гідропарку «Лузанівка», в дайвінг-клубі для спуску у воду аквалангістів із порушенням опорно-рухового апарату, на пляжах «Дельфін» та Bono Beach (у районі Аркадії).

Мер Дніпра Борис Філатов впорався з обіцянкою провести комплексне оновлення міського пляжу на Монастирському острові. Роботи розпочалися в червні 2018 року й уже за місяць були завершені. Від алеї до води встановили дерев’яні стаціонарні пішохідні доріжки з термодеревини, нові роздягальні та урни для роздільного збору сміття, фонтанчики з питною водою, душові та безкоштовні біотуалети. Загалом було модернізовано понад 300 метрів міського пляжу.

Руслан МарцінківМіський голова Івано-Франківська
Марцінків пообіцяв відновити пляж біля пішохідного мосту на ПасічнуСказано 27 січня 2019 р.Статус обіцянки: Не виконано

Уперше за 60 років тут проклали новий водопровід. Також на міський пляж провели нові електромережі та встановили систему освітлення. Для рятівників збудували вишку та закупили новий інвентар.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, як і обіцяв, у 2017 році провів капітальний ремонт та облаштування пляжу на міському озері, де також відновили зони відпочинку й спортивні майданчики. За результатами проведених торгів на благоустрій зони відпочинку витрачено 277 тис. грн.

Наступного року за кошти міського бюджету в місті відкрили та облаштували 4 пляжні зони: дві на березі річки Бистриця Надвірнянська й іще дві – на березі річки Бистриця Солотвинська.

Цього року Марцінків обіцяв благоустрій ще одного пляжу. «Чи буде відновлений пляж біля пішохідного мосту на Пасічну після повені? Буде», – запевнив мер Івано-Франківська.

Мер Черкас Анатолій Бондаренко зобов'язався щороку облаштовувати по одному пляжу для відпочинку в місті. Нині в Черкасах є три комунальних пляжі: Пушкінський, Соснівський та Смілянський. Проте капітального переобладнання зазнав лише Пушкінський у 2017 році. У лютому 2019 року Бондаренко повідомив, що вже розпочалася робота з облаштування сучасного пляжу навпроти території парку «Сосновий бір». У місті вже є подібні пляжі – «Казбетський» та «Митницький».

Раніше ми писали, що обіцяли мери з приводу будівництва та реконструкції дитячих садків.

Також ми розбиралися, що влада обіцяла зробити для учнів і студентів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: