Закупівля та ремонт громадського транспорту: що обіцяють мери

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками українських політиків. Сьогодні пропонуємо подивитися, що обіцяють і роблять мери обласних центрів у сфері закупівлі та ремонту громадського транспорту.

Вінницький мер Сергій Моргунов наприкінці 2015-го обіцяв протягом наступного року забезпечити місто трьома новими трамваями. «У 2016 році за підтримки Фонду регіонального розвитку запланована реконструкція трамвайних колій на площі Гагаріна, а також виготовити три нових вінницьких трамваї. Один із таких трамваїв вийшов на рейки в День міста й уже став візитівкою Вінниці», – сказав чиновник. Станом на кінець 2016-го завершили модернізацію двох трамваїв, трохи пізніше – тестовий виїзд трамвая VinWay. Тож обіцянка виконана.

Також Моргунов виконав обіцянку реконструювати трамвай для людей з обмеженими фізичними можливостями. Трамвай WinWay-2, оснащений низькопідлоговою вставкою для людей з обмеженими можливостями, вийшов на маршрут у вересні 2016 року.

Віталій Кличко пообіцяв, що до кінця 2018 року всі лінії швидкісного трамвая в Києві будуть оснащені трамваями 4-го покоління (40 машин). У березні 2017 року «Київпастрансі» повідомили, що на Борщагівській лінії на маршрут вийшов уже третій трамвай «Електрон», тепер там 13 низькопольних трамваїв великої місткості. Загалом за 2017 року столична влада закупила 45 трамваїв, а також отримала партію сучасних польських трамваїв PESA 5-го покоління. У квітні в міській раді «Слову і Ділу» повідомили, що за 2017-2018 роки «Київпастрансу» поставили 45 одиниць сучасних трамваїв. Навіть більше, ніж обіцяв Кличко.

Оновлюється транспорт у Львові. Андрій Садовий, зокрема, виконав обіцянку закупити 100 великогабаритних автобусів на комунальні маршрути. У серпні минулого року до Львова прибули перші 10 автобусів зі ста, які місто придбало на умовах фінансового лізингу. Вартість однієї машини білоруського виробництва – 122 тисячі євро. Загалом, уся партія зі 100 штук коштувала 12,2 млн євро. За 2018 рік місто придбало 150 великогабаритних автобусів.

Крім того, цьогоріч мер має намір придбати ще 100 великих автобусів: «Ми будемо далі закуповувати новий транспорт. Наступного року плануємо закупити ще 100 автобусів. І так, крок за кроком, щоб громадський транспорт був максимально комфортним».

Великі плани в мера Запоріжжя Олександра Буряка. Він обіцяв за три роки (до 2022) оновити всі трамвайні вагони, а цього року – придбати 9 тролейбусів і 12 трамваїв із країн Європейського союзу. Крім того, Буряк запевнив, що в 2019 році половина трамваїв будуть оновлені або капітально відремонтовані.

Також Буряк виконав обіцянку в 2018 році закупити нові комунальні автобуси великої місткості. Їх мали вивести на маршрути, щоб вирішити транспортну проблему спальних мікрорайонів міста. Станом на жовтень був укладений прямий договір фінансового лізингу на придбання 50 автобусів. У грудні перші 11 із них уже надійшли до Запоріжжя. До кінця року– ще 8.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як мери обласних центрів облаштовують парки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: