Останній пленарний тиждень ВР: чи ухвалять Виборчий кодекс

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Шанси на ухвалення Виборчого кодексу є, але дуже незначні. Рада вже майже місяць слабка й недієздатна.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

«У ББП є мотивація голосувати, зокрема в тієї частини, яка збирається йти до наступної Ради. Так, їм потрібно показати, що вони підтримують зміни, ініціативи, які стоять сьогодні на порядку денному. З «Батьківщиною» ситуація неоднозначна», – зазначив Краснопьоров.

Судячи з позиції та риторики Тимошенко, вона виступає за пропорційну систему, проти відкритих списків. Однак, з іншого боку, слід врахувати електоральний процес, уточнив він.

«Ну не можуть вони від нього відмежуватия. Тому є ймовірність, але менша, ніж у БПП», – додав експерт.

На його думку, також неоднозначна ситуація в «Народному фронті», частина нардепів уже пішли за мажоритаркою.

«Незрозуміло, наскільки їм узагалі це цікаво саме зараз. Хоча, по суті, електоральні позиції «Народного фронту» й так слабкі. Тобто можна сказати, що нічого поганого для них не станеться, адже все погане вже сталося», – пояснив він.

«Опозиційний блок» голосувати не буде. Так, вони заявляли, що підтримають, але ці нововведення, зміни їм не потрібні. Шанси на ухвалення Виборчого кодексу є, але все залежатиме від мобілізації ВР та переговорів, акцентував політолог.

Виборча реформа: хто дав вирішальні голоси?Ми вирішили наочно показати, як парламентські фракції та групи голосували за проект нового Виборчого кодексу.

«Імовірність невисока. Можливо, це буде історією наступної Ради. Всі готуються до виборів. Ті, хто захоче отримати якийсь додатковий результат, можливо, певні бали напередодні виборів, проголосують за. Однак чи вистачить таких?», – підкреслив він.

«Проблема українських виборів – це патронізація депутатів. Є ресурсні групи: що східніше, то більше. Цю проблему не вирішить жодна виборча система», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Детальніше про те, як відбулося голосування, читайте в матеріалі «Слова і Діла» «Виборча реформа. Хто дав вирішальні голоси?».

Чим відкриті списки партій відрізняються від закритих та для чого нам змінювати виборчу систему – тут.

Також ми з’ясували, які виборчі системи діють в Україні та інших країнах.

Нагадаємо, 30 січня 2019 року, будучи кандидатом на посаду президента України, Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв, що вибори до парламенту відбуватимуться за відкритими списками.

З програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: