Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 9-12 липня

Читать на русском

Останній пленарний тиждень Верховної ради восьмого скликання. До четверга депутати сподіваються завершити розгляд нового Виборчого кодексу, проголосувати його, а також провести позачергове засідання. Про що народні депутати говорили під час останньої Погоджувальної ради, розбиралося «Слово і Діло».

Спікер Верховної ради Андрій Парубій повідомив, що за його підрахунками, на ухвалення рішення щодо Виборчого кодексу можна буде вийти в четвер, 11 липня (11 ранку). «І тому я закликаю всіх у четвер прибути до Києва, я оголошую повну мобілізацію, щоб ми змогли перейти до ухвалення Кодексу про відкриті списки», – підкреслив він.

Після ухвалення Кодексу парламент може ухвалити законопроект про заручників, закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання військового обов'язку та проходження військової служби), а також законопроект про запровадження військового капеланства. «Також порушувалося питання, і я повністю його підтримую, внести зміни до закону України «Про державний бюджет» щодо збільшення видатків за бюджетною програмою «Реструктуризація вугільної галузі». Також із важливих законів я хотів би відзначити закон України про альтернативні джерела енергії», – сказав спікер.

Крім того, в четвер на 14:15 Парубій призначив позачергове засідання Верховної ради. І в четвер можуть розглянути звільнення Павла Клімкіна з посади міністра закордонних справ і призначення Вадима Пристайка на цю посаду.

Олександр Вілкул привітав усіх із закінченням роботи Верховної ради восьмого скликання: «В п'ятницю буде останній робочий день Верховної ради восьмого скликання. Тієї Ради, яка 5 років поспіль розколювала суспільство, спекулюючи на питаннях мови, віри, історії». Він зазначив, що фракція «Опозиційного блоку» голосуватиме за новий Виборчий кодекс і за законопроект про електроенергію.

На Погоджувальній раді обговорювалося й можливе проведення телемосту телеканалу NewsOne із російським каналом «Росія» (телеміст уже скасували). Андрій Парубій назвав цей захід провокацією антиукраїнських сил і закликав Службу безпеки відреагувати. Артур Герасимов заявив, що його фракція вимагає термінового ухвалення законопроекту, який дозволив би припинити мовлення телевізійних каналів, які перебувають під повним впливом і контролем країни-агресора. «Якщо для цього потрібно скликати позачергове засідання, наша фракція готова очолити цей процес і почати збір підписів», – зазначив Герасимов. Із тим, що проведення телемосту неприпустиме, погодилися також фракції «Народного фронту», «Батьківщини» та Радикальної партії. Вікторія Сюмар попросила винести для розгляду до парламенту її законопроект, що передбачає заборону в Україні мовлення телеканалів, які розпалюють мовну ворожнечу.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко під час свого виступу на Погоджувальній раді назвала Виборчий кодекс «нікому зараз не потрібним». Депутат також звернулася до президента Володимира Зеленського із закликом внести всі кандидатури, щоб «звільнити всі старі кадри Порошенка».

До речі, представників «Волі народу» та «Відродження» на Погоджувальній раді не було.

Нагадаємо, Андрій Парубій доручив апарату Верховної ради ввести сенсорну кнопку для голосування народних депутатів до 15 серпня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: