МАГАТЕ збереться на екстрене засідання у зв'язку з Іраном

Читать на русском
Міжнародне агентство з атомної енергії, МАГАТЕ, скликає екстрене засідання для обговорення ситуації навколо ядерної програми Ірану.
Фото SPUTNIK.

Міжнародне агентство з атомної енергії, МАГАТЕ, скликає екстрене засідання для обговорення ситуації навколо ядерної програми Ірану.

Як пише «Слово і Діло», про це передає DW.

Засідання призначене на 10 липня. Скликати його попросили Сполучені Штати, зокрема - представник США при міжнародних організаціях у Відні Джекі Уолкот.

Також радник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявив, що «на Іран слід чинити тиск, щоб він відмовився від своїх ядерних амбіцій».

У МАГАТЕ раніше вже підтвердили факт порушення Тегераном положення Спільного всеосяжного плану дій (СВПД). Ця міжнародна ядерна угода була укладення в 2015 році. Іран вперше перевищив ліміт зберігання збагаченого урану. Країни Євросоюзу вже звернулися до Тегерану із застереженням від подальших порушень СВПД.

У відповідь президент Ірану Хасан Рухані заявив, що Тегеран в праві самостійно визначати необхідний йому рівень.

Конфлікт США і Ірану загострився після відмови з боку Тегерана виконувати частину зобов'язання в рамках СВПД. У відповідь на такі дії США в травні 2018 Дональд Трамп заявив, що Америка вийшла з договору в односторонньому порядку. Вашингтон також посилив санкції проти Ірану, направивши в регіон військові кораблі і бомбардувальники.

Нагадаємо, 1 липня 2019 Іран перевищив дозволений ядерною угодою 2015 року ліміт запасів урану.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: