Нормандський формат: як реанімувати та посилити позиції України

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт
Володимир Золотарьовполітолог

Потрібно визнати, що нейтральна позиція Франції та Німеччини, політики яких дуже сильно залежать від свого бізнесу, не дає розвиватися Нормандському формату. Вона зупинила цей процес, руху немає взагалі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

«Хто є нашим надійним союзником, який крім моральної підтримки, надає серйозну фінансову та гуманітарну? В першу чергу, США. Також Велика Британія неодноразово підтримувала Україну. Саме США та Британія надають нам допомогу і радниками, і озброєнням, і підготовкою наших фахівців», – зазначив Грабський.

З цієї точки зору, було б важливо для України, щоб США та Британія стали повноправними членами Нормандського процесу. Приєднання США та Британії значно посилило б позиції України, ми могли б впливати на іншу сторону з більш жорстких позицій, додав він.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«США вже стільки вклали в нас грошей, вони надають таку колосальну допомогу й озброєння, що говорить про розуміння з їхнього боку підтримки України. США бачать, наскільки ЄС є мозаїчною організацією, яка на догоду особистим інтересам може поступитися загальними принципами демократії», – підкреслив експерт.

За його словами, варто врахувати динаміку виділення коштів для потреб України в американському бюджеті.

«Якби їм це було не потрібно, якби не було інтересу підтримувати Україну, то вони б просто не виділяли гроші для нас. Є багато інших конфліктів і, варто визнати, більш гарячих точок, які потребують фінансування. Є Сирія, Мексиканська криза, проблема біженців, Венесуела, яка набагато ближче до США, ніж Україна», – констатував Сергій Грабський.

Політолог Володимир Золотарьов зазначив, що таке розширення посилило б Україну, але навряд чи США настільки втягуватимуться в процес.

«З точки зору саме глобального лідерства, хіба що США не можуть дозволити, щоб РФ ось так запросто проковтнула Україну. ЄС на таке лідерство не претендує, там торгові інтереси, локальні», – пояснив він.

Америка, звичайно, веде свою стратегію інакше з інших міркувань. І ці міркування полягають у тому, що все-таки світовий порядок має бути, його потрібно підтримувати, і якщо РФ його порушила анексією та окупацією територій України, то має бути покарана. США в цьому зацікавлені, інакше їх авторитет як світового лідера буде підірваний, уточнив політолог.

Тому Україна може розраховувати на США, а в умовній Європі в нас союзник один – Велика Британія, додав він.

«Франція, Німеччина та інші країни – не ті, хто може нам чимось допомогти, тим більше змусити РФ закінчити війну», – резюмував Володимир Золотарьов.

Як повідомлялося, зустріч «нормандської четвірки» має відбутися в липні цього року.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв, що вестиме інформаційну війну для припинення бойових дій на Донбасі.

Також Зеленський обіцяє зробити все, щоб завершити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: