Дематюкація мови: чому лайка не регулюється законодавством

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

2 липня у Верховній раді зареєстрували законопроект №10414 «Про протидію лихослів’ю» (про дематюкацію мови), який передбачає штрафи та покарання за використання нецензурної лексики. Мета законопроекту про дематюкацію мови – боротьба з вживанням лайки під час трансляції телерадіопередач та публічних виступів, розповсюдження матеріалів ЗМІ, що містять лайку. Однак це питання законом не вирішити.

Таку думку в своєму блозі висловив голова центру «Ейдос», політолог Віктор Таран, передає «Слово і Діло».

За його словами, внесений проект закону «Про протидію лихослів’ю» є одним із багатьох незрозумілих документів в українському парламенті, адже вживання нецензурної лексики – це не те питання, яке унормовується законодавством.

«Ненормативна лексика унормовується на рівні етики, моралі, цінностей, культурологічних та релігійних норм», – уточнив він.

До Ради внесли законопроект про дематюкацію мови: реакція соцмережОльга Богомолець внесла до парламенту законопроект про дематюкацію української мови. Пропонує штрафувати за нецензурні слова.

«Цю проблему в суспільстві варто регулювати не за допомогою законодавства, а вихованням. Лише в такий спосіб потрібно боротися з цим побутовим питанням», – зазначив політолог.

На його думку, внесення такого законопроекту є звичайним піаром.

«Депутати таким чином намагаються постати кращими людьми перед суспільством, ніж вони є насправді», – додав він.

«Використання нецензурної лайки в мові – проблема моралі, виховання та етики. І лише в цій площині варто боротися з матюками, але ніяк не на законодавчому рівні», – резюмував Віктор Таран.

Реакція соцмереж на появу цього законопроекту – в нашому огляді.

Як змінювалися прогнози соціологів та коефіцієнти ставок у двох найпопулярніших букмекерських конторах щодо партій, які наразі можуть вважатися прохідними до Верховної ради, – за посиланням.

Хронологія виборчої кампанії – тут.

Також нагадаємо, з програмами всіх партій, які йдуть на парламентські вибори-2019, та їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: