Чому ситуація навколо Шарія та Клюєва може бути зрежисованою?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

У Києві на Майдані Незалежності відбулась акція протесту проти реєстрації проросійських кандидатів у народні депутати – екс-глави Адміністрації президента часів Януковича Андрія Клюєва та блогера Анатолія Шарія. В цій ситуації дивно все, починаючи від непослідовності ЦВК й завершуючи позицією суду.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог Олег Саакян, передає «Слово і Діло».

За його словами, відмова в реєстрації була виправданим рішенням. Проте ЦВК вирішила змінити його через висновки суду. Ми бачимо неузгодженість дій усередині самої Центральної виборчої комісії.

«Скасування реєстрації Шарія та Клюєва можливе через доведення факту непроживання на території України впродовж п’яти років. Ця обставина є ключовою в можливості їх реєстрації», – зазначив Саакян.

Такою інформацією мають володіти профільні служби України, тобто Прикордонна служба та силові відомства. Вона може бути надана впродовж 24 годин, а рішення ухвалене впродовж декількох днів. Тому ЦВК має час, поки не віддруковані бюлетені, уточнив він.

Шарій та Клюєв ідуть до Ради: чому ЦВК зареєструвала тих, хто не жив 5 років в УкраїніЮрист пояснив, чому ЦВК змушена була зареєструвати кандидатами в народні депутати здобувачів, які за законом не мали б на це права.

Політолог підкреслив, що така ситуація може бути вигідна українському ворогу для дискредитації виборчого процесу та деморалізації суспільства. Але виникає питання, чи планували Клюєв та Шарій іти на вибори.

«У ЦВК більшість осіб виступають за Петра Порошенка. Багатьох призначив колишній президент і тодішня влада. Неодноразово Центральна виборча комісія показувала себе залежною саме від позиції Порошенка, тим паче сам він розповідав про реформовані системи», – додав він.

Цілком імовірно, що ситуація навколо Шарія та Клюєва зрежисована, припустив експерт.

«Вони реєструються через ЦВК та суди, щоб створити подразник. Потім оголошується низка акцій протесту для мобілізації виборця. Після чого нібито під тиском цього протесту реванш зупиняється й рішення на рівні ЦВК та суду скасовується», – пояснив він.

«Таким чином, Шарій і Клюєв де-факто й не були кандидатами, але де-юре використовуються для того, щоб мобілізувати виборця й вдарити по новому президенту», – резюмував Олег Саакян.

Детальніше про те, чому ЦВК зареєструвала тих, хто не жив 5 років в Україні, – за посиланням.

Як відреагували соцмережі на реєстрацію Клюєва та Шарія кандидатами в нардепи – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: