Обіцянки партії «Голос»: чи можливо зберегти санкції та ізолювати РФ у світі

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. І вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо проаналізувати обіцянку партії «Голос» у сфері зовнішньої політики та безпеки. Зокрема, в планах партії домогтися посилення тиску та продовження режиму політичних і економічних санкцій та ізоляції Росії на світовій арені.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков зазначив, що завдання зробити РФ країною-вигнанцем правильне, відповідає інтересам України, але в сьогоднішніх умовах його складно досягнути.

«Це радше надзавдання, яке на сьогодні навряд чи можливо реалізувати. Домагатися цього варто. Але завдання це вельми складне. Є більш реальні завдання, які мають бути сьогодні в центрі уваги зовнішньої політики України», – підкреслив Пашков.

За його словами, для української зовнішньої політики завдання №1 – посилення та збереження санкцій політики проти РФ, завдання №2 – збереження міжнародної єдності щодо підтримки України. В різних структурах – ОБСЄ, ООН, ПАРЄ – є країни, які підтримують Україну.

До прихильників можна віднести Канаду, Австралію, Туреччину щодо Криму, країни ЄС. Україна має блок прихильників. Якщо оцінювати, наприклад, за масштабами голосування за питання Криму в Генасамблеї ООН, то це близько 60-70 країн. Звичайно, ключовим і сильним партнером для нас є США, уточнив він.

«США – модератор та інтегратор західного протистояння РФ. У 2018 році країна надала дуже істотну підтримку Україні: фінансування, «Джавеліни», кримська декларація Держдепу, радикальна позиція щодо захоплення моряків. Американці нам найбільш близькі та ефективні в плані солідарності й підтримки. Але йдеться не про ізоляцію РФ», – пояснив експерт.

Домогтись ізоляції – важливе, але надзавдання. Це дуже умовно. Він нагадав про рішення ПАРЄ щодо відновлення прав делегації РФ.

«Тому складно говорити про ізоляцію. До того ж у Росії дуже тісні відносини з Китаєм, країнами Організації договору про колективну безпеку. Говорити про тотальну ізоляцію на сьогодні не доводиться», – констатував Пашков.

Взагалі, теза, яка дуже популярна зараз в Європі і є ключовим аргументом прихильників РФ, зводиться до того, що не потрібно РФ заганяти в глухий кут, не потрібно давати Путіну повністю втратити обличчя, не потрібно дратувати Росію й провокувати, наголосив він.

«Звичайно, ми розуміємо, що це самообман. Потрібно в такому разі забути про злочини РФ і вести справи, як раніше. Але такого не буде. У міжнародного співтовариства, крім цих тез, є ще й розуміння суті агресивної політики РФ на міжнародній арені. Такі аргументи переконують тих, хто хоче обманювати себе й змушений лицемірити. Але потрібно розуміти, що є й такі країни. Так це було з ФРН і Францією в ПАРЄ», – підкреслив фахівець.

На його думку, ключова проблема – збереження єдності західного світу. Тому має йтися про це. Сформувати ізоляцію РФ у цілому світі навряд чи можливо. Другий важливий аспект стосується ЄС у частині продовження кримського пакета санкцій та обмежень за Донбас. Незважаючи на всі заяви, що потрібно налагоджувати відносини з РФ, загальна позиція країн ЄС щодо санкцій за Крим і Донбас залишається. І якраз її утримати далі можливо, це більш досяжне завдання.

Зарплати українців: що обіцяють політичні партії на виборах-2019З першої п'ятірки партій найбільше обіцянок щодо зарплат дала Батьківщина. Головне – за п'ять років досягти рівня середньої зарплати Польщі в доларовому вимірі.

«Потрібно зберегти санкції, хоча б запроваджені ЄС. Цей пакет не настільки великий, але чутливий. У перспективі має йтися про більш широкі санкції проти РФ. На цьому шляху стоять американці. Збереження санкційного тиску виглядає більш досяжним завданням. Орієнтуватися на ізоляцію РФ варто, але завдання це вельми складне», – резюмував Михайло Пашков.

Раніше ми розбиралися, що обіцяють політичні партії з приводу зарплат українців. Також «Слово і Діло» дізналось, як партії планують розвивати культурну галузь.

«Слово і Діло» подивилось, як виконували програмні обіцянки депутати-списочники під час роботи Ради VIII скликання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: