Чи змусить Парубій Зеленського підписати законопроект із нормою про імпічмент

Читать на русском
Юрист пояснив, яким чином президент може заблокувати законотворчу роботу верховної ради та що з цим робити.

Спікер Верховної ради Андрій Парубій закликав президента Володимира Зеленського дати відповідь щодо законопроекту про тимчасові слідчі комісії, в якому передбачені положення щодо запровадження процедури імпічменту президента, оскільки 27 червня спливли терміни його підписання. Він зазначив, що якщо Зеленський наклав вето, то нардепи можуть його подолати або проголосувати за президентські пропозиції. Чи можна якось змінити порочну практику невчасного підписання президентом ухвалених парламентом законопроектів, «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Богдана Бондаренка.

Нагадаємо, що згідно з Конституцією, президент має підписати ухвалений Радою проект закону протягом 15 днів. Але часто гаранти Основного закону ігнорували свої обов’язки й деякі законодавчі ініціативи лежали під сукном місяцями, а то й роками.

Рада ухвалила закон із процедурою імпічменту: як голосували нардепиЗа закон про ТСК з процедурою імпічменту президента проголосували 279 народних депутатів, проти не висловився ніхто.

«Проблема полягає в тому, що норма Конституції сформульована таким чином, що якщо президент протягом 15 днів не підписує законопроект, ухвалений Верховною радою, відповідно, він автоматично набуває чинності, підписується й оприлюднюється, але при цьому не визначений суб’єкт, який має це робити. Тому, на жаль, практика пішла таким чином, що всі бояться брати на себе відповідальність і підписати той законопроект, який не підписав президент», – зазначив Бондаренко.

За його словами, в зв’язку з цим виникає ситуація, що президент України може самостійно, не виконуючи норму Конституції, блокувати одну з найважливіших функцій Верховної ради, а саме законотворчу.

«Це не проблема лише Зеленського. Теж саме відбувалося і за Порошенка, і за попередніх президентів», – додав юрист.

Щоб змінити цю ситуацію, необхідно внести зміни до Конституції, а саме додати пункт про те, що в разі непідписання президентом ухваленого парламентом законопроекту його повторно підписує голова Верховної ради.

На думку Бондаренка, якщо суспільство звертатиме увагу на факти непідписання президентом законопроектів, це також може вплинути на діяльність глави держави.

Раніше ми досліджували, які законодавчі ініціативи не були вчасно підписані головою Верховної ради Парубієм.

Також «Слово і Діло» підрахувало, скільки законопроектів не підписав за каденцію п’ятий президент України Порошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: