У Донецькій області гірники чотирьох шахт зупинили виробництво

Читать на русском
На акцію протесту вийшли гірники всіх чотирьох шахт, що входять в об'єднання: Україна, 1-3 Новогродівська, Курахівська і Котляревська.

Гірники ДП «Селідоввугілля» в понеділок, 1 липня, оголосили страйк.

Про це повідомляє ТК Орбіта, пише «Слово і Діло».

На акцію протесту вийшли гірники всіх чотирьох шахт, що входять в об'єднання: Україна, 1-3 Новогродівська, Курахівська і Котляревська. Працівники вимагали погашення заборгованості із заробітної плати, підвищення рівня оплати праці, запуску обладнаної лави на шахті 1-3 Новогродівська і недопущення відключення шахт від електропостачання через борги перед енергетиками.

Перший місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянкиПонад два десятки нових обіцянок дав шостий президент України протягом першого місяця роботи. Три обіцянки Зеленський виконав, п’ять – провалив.

На десяту годину ранку біля адміністративної будівлі Селідоввугілля зібралося близько 200 шахтарів і членів їхніх сімей. Гірники розповіли журналістам, що поки на протест вийшли лише ті, у кого вихідний, або хто працює в другу і третю зміни. Однак багато хто готовий їх підтримати і продовжити акцію в тому випадку, якщо колективні вимоги працівників не будуть задоволені керівництвом ДП та вугільної галузі.

«Ми зібралися сьогодні, щоб оголосити про свої законні вимоги. Перша з цих вимог - підняти посадові оклади працівникам ДП «Селідоввугілля» мінімум на 40-50%. Нинішні зарплати просто принизливі. У зимовий час велику їхню частину «з'їдають» комунальні послуги. Ми також вимагаємо запуску лави на шахті 1-3 Новогродівська - це дасть видобуток і можливість підвищити зарплату робітникам. Сьогодні найбільш благополучною - якщо можна так висловитися - є шахта Україна, дає 300 тонн вугілля на добу», - розповів один із ініціаторів мітингу, адміністратор соціальної групи Гірники «Селідоввугілля» Олег Шейко.

За його словами, у гірників також багато питань щодо відключення підприємств від електропостачання, з побутового палива. Однак обговорити всі ці проблеми ні з ким, оскільки нікого з керівництва в об'єднанні не опинилися, а до страйкуючих вийшли лише профспілкові лідери.

Приблизно о 12.00 учасники акції протесту, порадившись, більшістю голосів вирішили ініціювати перед трудовими колективами зупинку виробничих процесів на всіх шахтах ДП «Селідоввугілля», починаючи із третьої зміни 1 липня. Працювати будуть тільки ділянки життєзабезпечення - енергопостачання, вентиляції та водовідливу.

«Ми маємо намір залишатися тут, біля адмінбудинку ДП «Селідоввугілля», до повного задоволення наших вимог. У найближчі години встановимо намет, в якому будуть постійно чергувати гірники. Свої вимоги оформимо письмово і передамо їх через депутата Верховної ради міністру палива і енергетики та президенту», - повідомив Олег Шейко.

За словами страйкарів, останній раз працівники основних професій отримували зарплату в минулому місяці, але не всі й не в повному обсязі. У представників непромислової групи заборгованість по заробітній платі становить 2-3 місяці.

Також повідомлялося, що на шахті «Південнодонбаська №1» гірники протестували через заборгованість із зарплати.

Нагадаємо, в Україні щомісяця гине один шахтар.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: