Верховний суд зобов'язав ЦВК повторно розглянути документи Клюєва

Читать на русском
Верховний суд України зобов'язав Центральну виборчу комісію повторно розглянути документи про реєстрацію екс-голови Адміністрації президента часів Януковича Андрія Клюєва кандидатом на вибори до Верховної Ради.

Верховний суд України зобов'язав Центральну виборчу комісію повторно розглянути документи про реєстрацію екс-голови Адміністрації президента часів Януковича Андрія Клюєва кандидатом на вибори до Верховної Ради.

Про це повідомляє прес-служба суду, пише «Слово і Діло».

Повідомляється, що Верховний суд скасував рішення суду першої інстанції в частині зобов'язання ЦВК зареєструвати кандидатом у народні депутати Андрія Клюєва, проте зобов'язав ЦВК повторно розглянути документи про його реєстрацію.

Рішення ухвалене в результаті перегляду справи за позовом Ліберальної партії України до ЦВК. Зокрема, ЦВК обґрунтувала своє рішення тим, що Клюєвим не дотримано вимог Конституції України та законодавства про проживання в Україні протягом останніх п'яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України від 21 липня 2019.

У ЦВК уточнили, що при ухваленні спірної постанови були прийняті до уваги тільки відомості, викладені в листі Генеральної прокуратури, в якому міститься певна інформація у кримінальних провадженнях, які зареєстровані щодо Клюєва. А також зазначено, що позивач один раз перетинав кордон України від 1 січня 2015 року та повернувся на територію України від 11 січня 2015 року, інших відомостей в ГПУ щодо перебування особи за кордоном за період 2014-2019 роки немає.

У той же час захист Клюєва наполягає на тому, що він постійно проживає в окупованому Донецьку, а, отже, вимоги про безперервне проживання в Україні були дотримані. У зв'язку з цим Верховний суд скасував це рішення в частині зобов'язання ЦВК зареєструвати особу кандидатом в народні депутати.

Нагадаємо, Касаційний адміністративний суд Верховного суду України скасував рішення ЦВК про відмову брати участь у позачергових виборах до Верховної Ради Клюєву.

Відзначимо, що раніше Інтерпол зняв Клюєва з розшуку, а Євросоюз скасував проти нього санкції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: