НБУ вводить в обіг банкноту в 1000 грн. Чи варто побоюватись інфляції?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Рішення ввести в обіг банкноту номіналом 1000 гривень не призведе до девальваційних чи інфляційних процесів. Негативні інфляційні очікування в зв'язку з цим марні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив кандидат економічних наук Євген Невмержицький.

«По-перше, ця купюра більш ніж удвічі менша за 100 доларів за купівельною спроможністю. Свого часу в нас випускалася банкнота 200 гривень, і тоді це було більше, ніж 100 доларів. Зараз 1000 гривень менше, ніж 100 доларів. По-друге, це далеко не найвищий номінал для готівкової купюри», – зазначив Невмержицький.

За його словами, готівкові гривні складають незначну частину обороту грошей. На інфляцію вони практично не впливають.

«Так, в Україні більш високий рівень користування готівкою, ніж у розвинених країнах. Однак щодо емісії НБУ, то кредитна емісія настільки перевищує емісію готівки, що це просто не можна порівняти в сенсі інфляційних процесів», – підкреслив він.

ВВП зростатиме, інвестиції скоротяться: основні економічні показники України в 2019-2022 рокахОчікується зростання виробництва товарів, експорту та імпорту та золотовалютних резервів. Основні ризики для економіки поволі знизяться.

За його словами, випуск 1000-гривневої банкноти ніяк не вплине ані на інфляцію, ані на девальвацію. На це впливають інші чинники. Крім того, зараз триває незначне зміцнення гривні. Це і є державна політика стабілізації нацвалюти, уточнив експерт.

«Ми бачимо, що останнім часом НБУ застосовує свої інструменти, щоб утримувати курс. І це його головне завдання. Цим слід було займатися й у 2014 році, коли була величезна девальвація», – додав він.

На його думку, найближчим часом українська економіка стагнуватиме. 3% зростання – це стагнація в тих умовах, в яких перебуває Україна, але це набагато краще, ніж той рівень, який був у 2014 році.

«Економіка – це доступ до кредитів, можливості для підприємств користуватися фінансовими засобами. Випуск купюри, по-перше, не означає, що це буде інфляційна незабезпечена емісія, їх не друкуватимуть безконтрольно. По-друге, для того, щоб зрозуміти, чи є інфляційні аспекти, важливо те, скільки цієї купюри буде випущено», – пояснив економіст.

Він нагадав про заяву віце-прем'єра про те, що Україна досягла найнижчого рівня тіньового капіталу – 31%.

«Це колосальна сума. Тіньовий капітал забезпечується готівкою в гривні, хоча основна частина – готівкою в доларах через різні угоди, компанії. Це та прогалина, яку потрібно регулювати. А сам факт випуску купюри високого номіналу жодного впливу на економіку не має. На сьогодні для зручності розрахунків ця купюра дійсно потрібна», – резюмував Євген Невмержицький.

Як повідомлялося, Нацбанк планує ввести в обіг нову банкноту в 1000 гривень 25 жовтня цього року.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, як, на думку експертів, змінюватимуться протягом чотирьох років основні економічні показники в Україні.

Сезонні коливання курсу долара до гривні за останні 10 років – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: