Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 2-5 липня

Читать на русском

На початку червня Верховна рада почала розглядати новий Виборчий кодекс, наразі пройшли трохи більш ніж 1,5 тисячі поправок із 4 тисяч 568. Водночас терміни підтискають, і завдання у народних депутатів одне – встигнути завершити розгляд документа в найближчі два тижні. Про що ще говорили під час сьогоднішньої Погоджувальної ради, розбиралося «Слово і Діло».

Оскільки порядок тижня в парламенті зрозумілий, спікер Андрій Парубій почав засідання Погоджувальної ради з головних політичних подій. Зокрема, Парубій заявив, що якщо російська делегація буде відновлена в правах в ПАРЄ, він вважає за доцільне відкликати запрошення для участі спостерігачів на виборах.

Підсумки роботи Ради VIII скликання: як виконували програмні обіцянки депутати-списочникиСлово і Діло проаналізувало, як депутати-списочники в парламенті восьмого скликання виконували програмні обіцянки.

Крім того, спікер заявив, що найближчим часом запропонує розглянути кадрові питання, коли буде рішення профільного комітету. Голосування може відбутися або на позачерговому засіданні Ради, або після ухвалення Виборчого кодексу.

І сьогодні відчувалося, що до парламентських виборів залишилося менш ніж три тижні: в заявах представників фракцій суцільний піар. «Європейська солідарність» під час Погоджувальної ради говорила про те, як стало погано після відходу Петра Порошенка з посади президента: всі «дипломатичні битви» почали програвати, світові лідери не провели консультацій із президентом України перед і після спілкування з Володимиром Путіним на саміті G20, у Міністерстві оборони проходять обшуки. Фракція «Народного фронту» також говорила про те, що Україна увійшла в нову смугу випробувань, щоправда, обійшлася без згадки про Порошенка.

У «Самопомочі» та «Батьківщині» заявили, що невдача України в ПАРЄ – це наслідок падіння авторитету держави в Європейському союзі й провина представників влади Петра Порошенка. Юлія Тимошенко назвала розгляд Виборчого кодексу «відволіканням людей», а також дала ще одну пораду Володимиру Зеленському – почати формувати порядок денний роботи нової Верховної ради. Серед пріоритетів, на думку Тимошенко, зниження тарифів, скасування медичної реформи, повернення пільг, культурна та мовна децентралізація.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко повідомив, що він збирає підписи під ініціативою провести позачергове засідання Ради 8 липня, щоб розглянути ухвалення законів про відкритий реєстр педофілів і про хімічну кастрацію педофілів. Наразі є 51 підпис, залишилося ще 100. Також Ляшко не відмовив собі в задоволенні покритикувати Зеленського, зокрема, через переїзд Офісу президента до іншої будівлі: «Коли для Зеленського головна проблема – це переїзд офісу, нехай замість того, щоб витрачати на свої офіси гроші, витратять на підвищення зарплат, підвищення пенсій. На те, щоб відновити контроль над цінами, коли на 3 копійки зарплату підняли, а ціни відразу на 3 гривні зросли».

«Відродження» також виступає за те, щоб змінити календарний план роботи Ради й розглянути інші важливі питання, крім Виборчого кодексу. «Воля народу» вимагає винести на голосування питання зняття депутатської недоторканності, законопроект про аудит газотранспортної системи.

Нагадаємо, комітет Верховної ради України в закордонних справах підтримав рішення про призупинення участі постійної української делегації в ПАРЄ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: