У Станиці Луганській почалося відведення ЗСУ. Що це дасть і наскільки ризиковано?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Відведення сил з однієї з позицій поблизу контрольного пункту «Станиця Луганська» – це виключно добра воля України. Жодних гарантій, що РФ діятиме синхронно, немає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Саакян.

«Фактично, такими діями Україна демонструє прихильність до врегулювання війни. Перш за все, це демонстрація нашим західним партнерам, США для того, щоб давати нові аргументи для тиску на РФ», – зазначив Саакян.

За його словами, це не перше відведення сил у зоні демілітаризації. Відповідно, є відпрацьовані сценарії, яким чином відводяться та як швидко повертаються сили на бойові позиції.

«До того ж це відбувається в межах кількох кілометрів. Відповідно, перекидання військових може відбутися в будь-який момент. Тому, судячи із заяв українських силовиків, жодних безпекових ризиків для нас це не несе», – підкреслив він.

Лінія фронту складається з декількох ешеленових ліній, щонайменше трьох ліній фронту. Відбувається відведення лише в першій лінії, уточнив експерт.

«Це жодним чином стратегічно не має позначитися на безпековому стані на лінії зіткнення», – додав він.

Станиця Луганська – це кризова точка, щодо якої вже кілька років тривають перемовини з приводу можливості відведення військ з обох сторін, оскільки там є контрольно-пропускний пункт, акцентував Саакян.

«Фактично, це точка, де військові дивляться один на одного не через бінокль, а без оптики. Вони дуже близько один до одного. Це дуже гаряча точка», – констатував він.

За його словами, цілком зрозуміло, чому обрали Станицю Луганську. На ній акцентували увагу в ОБСЄ та інших міжнародних організаціях, щойно йшлося про безпекову ситуацію на лінії зіткнення. Наразі Україна демонструє свою добру волю цим організаціям, західним партнерам, розуміючи, що РФ, скоріш за все, не піде на демілітаризацію цієї зони.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Якщо РФ піде на взаємне відведення, то це покращить життя людей у «сірій зоні». Безпекових ризиків для України немає», – пояснив політолог.

Навряд чи РФ піде на синхронне відведення, але є сподівання. З іншого боку, якщо РФ на це не піде, це стане ще одним аргументом, що Росія не налаштована завершити війну, наголосив він.

«Це побачить західний світ. Це дасть ще один аргумент дипломатії у відносинах із тією частиною світу, яка хоче задобрювати Путіна», – підкреслив фахівець.

Усі хочуть бути частиною історії перемоги, а не поразки. Нам важливо давати Заходу додаткові аргументи, що Україна в цій боротьбі є добром, а РФ – злом, уточнив він.

«Тому часто доводиться йти на неприємні кроки. Подекуди компромісні, там, де це не працює проти суверенітету, прав громадян. У цьому сенсі відведення сил не критичне з точки зору контролю над агресією РФ. З точки зору прав і свобод людей, це може бути позитивним кроком для цього населеного пункту, який виживає між двох армій», – пояснив Саакян.

Військовий експерт Сергій Грабський зазначив, що відведення сил у Станиці Луганській не несе загроз для України. Президенту потрібно показати своїм прихильникам, що він щось робить. Окрім того, це відведення сил було передбачене ще в 2016 році.

За його словами, наразі це жест, щоб показати, що Україна готова виконувати Мінські угоди.

«Тому не варто однобоко й критично дивитися на ситуацію. Ми свій крок зробили. Втрат для нас не буде. Наші військові зайняли позиції, які дозволяють контролювати території. Однак світ побачив, що Україна зробила крок. Тепер черга РФ. Їм потрібно тепер показати, що вони адекватні переговірники, що готові діяти для деескалації конфлікту», – підкреслив експерт.

Тому не варто розглядати цей крок із позиції чорного та білого, додав він.

«Це тактичне відведення, яке виконує завдання наших двосторонніх відносин з РФ. Це не говорить про глобальні речі. Україна продовжує тримати кордон», – резюмував Сергій Грабський.

26 червня підрозділи Об'єднаних сил під наглядом спостерігачів СММ ОБСЄ відійшли з однієї з позицій поблизу контрольного пункту «Станиця Луганська».

Пізніше в прес-центрі операції Об'єднаних сил зазначили, що розведення сил на лінії зіткнення в районі Станиці Луганської не послаблює оборонних можливостей українських військових на Донбасі.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв, що вестиме інформаційну війну для припинення бойових дій на Донбасі.

Також Зеленський обіцяє зробити все, щоб завершити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: