У ЄБРР проти перенесення на тривалий термін запуску ринку електроенергії

Читать на русском
У ЄБРР підтвердили необхідність відкласти запуск ринку електроенергії з 1 червня 2019 року на 3-6 місяців для кращої підготовки.
Ілюстративне фото.

У Європейському банку реконструкції і розвитку підтверджують свою позицію про необхідність відкласти запуск ринку електроенергії з 1 червня 2019 року на 3-6 місяців для кращої підготовки до нього, вважаючи більш тривалі терміни надмірними і такими, що несуть негативні наслідки.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив старший радник із зовнішніх зв'язків ЄБРР Антон Усов 13 червня в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

«Якщо відкласти на рік реформу, то особливо у зовнішніх гравців, які приносять не тільки гроші, але і технології, пропаде інтерес до ринку. Хороша ложка до обіду: відкладати запуск ринку на рік - це надмірна пауза», - сказав Усов.

За його словами, особливо ці зміни важливі для компаній, які займаються відновлювальною енергетикою і останнім часом активно інвестують в Україну.

Він також підкреслив, що однією з цілей реформ ринку електроенергії є його інтеграція в європейський ринок і підвищення енергетичної безпеки країни, тому з цієї точки зору також бажано уникнути зайвої затримки запуску реформи.

Нагадаємо, на 1 липня 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі ринку електроенергії.

Єдиний покупець і продавець електроенергії - ДП «Енергоринок» - ліквідується. Вводяться двосторонні договори між виробниками та постачальниками/споживачами, біржі - ринок «на добу вперед» і внутрішньодобовий ринок, а також балансуючий ринок, на якому буде розраховуватись вартість небалансів (різниці між прогнозним і фактичним споживанням). Нагадаємо, на виконання зобов'язань України по Третьому енергетичному пакету ЄС в квітні 2017 року парламентаріями ухвалений закон «Про ринок електричної енергії».

АМКУ дозволив Ахметову стати монополістом на ринку постачання електроенергіїГолосування за це рішення було роздільним – більшістю від присутніх на засіданні членів АМКУ.

Закон «Про ринок електроенергії» передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає низку сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу вперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг.

Філія ДП «Енергоринок» - «Оператор ринку» - з 15 січня розпочала тестові операції з купівлі-продажу електричної енергії на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку.

Пізніше в «Укренерго» заявили, що ціни на електроенергію після запуску нового ринку можуть зрости.

28 травня комітет ВР провалив розгляд законопроекту про відстрочку нового ринку електроенергії.

10 червня, президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради законопроект, що стосується відтермінування запуску нового ринку електроенергії, оскільки «не було пророблено відповідної роботи щодо підготовки до нового ринку».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: