Найрезонансніші випадки самогубств українських чиновників

Читать на русском

19 червня в Києві загинув народний депутат Дмитро Тимчук. За першими повідомленнями, які з'явилися в ЗМІ, смерть настала в результаті нещасного випадку – він чистив зброю й застрелився. Крім того, поліція також розглядає версії самогубства та вбивства. Пріоритетною, за останніми даними, є саме версія суїциду: слідство має інформація, що нардеп останнім часом перебував у депресивному стані. У версію нещасного випадку мало хто вірив спочатку, щодо самогубства, то, наприклад, колега Тимчука з фракції «Народного фронту» Андрій Тетерук не вірив і в це. За його словами, коли він востаннє бачив Тимчука, депресивних намірів у нього не було. Поки чекаємо на остаточний вердикт слідства, «Слово і Діло» згадало інші загадкові самогубства українських чиновників.

Найбільш резонансне самогубство останніх років – загибель міністра транспорту і зв'язку Георгія Кірпи в грудні 2004 року. Кірпу виявили в його будинку під Києвом із вогнепальним пораненням. Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за статтею «Доведення до самогубства», але вже в січні слідство остаточно заявило, що Кірпа наклав на себе руки. При цьому за неофіційною версією, міністра могли вбити через фальсифікації під час президентських виборів, адже Кірпа загинув наступного дня після переголосування.

Ще більш загадковим виглядає самогубство колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка. Він загинув у березні 2005 року в результаті двох кульових поранень у голову. Причому суїцид він скоїв того ж ранку, коли мав іти на допит до Генеральної прокуратури в справі щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (пізніше, в 2010 році, Кравченка визнають замовником вбивства Гонгадзе). На місці загибелі екс-міністра знайшли передсмертну записку. Справу порушили за статтею «Умисне вбивство», але потім закрили. Пізніше провадження ще кілька разів відновлювали через нестиковки в слідстві.

Відразу шість резонансних самогубств чиновників відбулося в 2015 році. В січні загинули колишній перший заступник глави «Укрзалізниці» Микола Сергієнко та екс-голова Харківської обласної ради Олексій Колесник. Смерть і першого, і другого пов'язували з професійною діяльністю.

У лютому 2015-го самогубства здійснили колишній мер Мелітополя Сергій Вальтер і колишній народний депутат Михайло Чечетов. При цьому Вальтер повісився в той період, коли суд у його обвинуваченні у вимаганні та отриманні хабарів перейшов у вирішальну стадію. Колишній регіонал Чечетов вистрибнув із вікна своєї квартири в Києві. За словами його близьких, він перебував у депресії після того, як проти нього порушили кримінальну справу за підозрою в зловживанні службовим становищем. У тому, що це самогубство, слідство сумнівів не мало, але була версія, що екс-депутата довели до цього кроку.

Через місяць загинули колишній нардеп Станіслав Мельник і екс-голова Запорізької облради Олександр Пеклушенко.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало про випадки незаконного застосування зброї працівниками поліції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: