В Україні відзначають День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни

Читать на русском
У суботу, 22 червня, в Україні відзначається День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни.

У суботу, 22 червня, в Україні відзначається День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни. Дата вибрана не просто так: 22 червня війська фашистської Німеччини без оголошення війни перейшли кордон Радянського Союзу і почали захоплювати території.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Коли в Україні відзначають Дні пам'яті та скорботи в 2019 роціКалендар Днів пам’яті та скорботи може відрізнятися щороку, бо деякі дати не призначені на конкретний день, тому щороку змінюються.

Війна з Німеччиною забрала десятки мільйонів людських життів. Вважається, що Червона Армія втратила 6,3 млн осіб, які були вбиті і померли від поранень, 555 тис. осіб, померлих від хвороб, які загинули в результаті подій, засуджених до розстрілу (за повідомленнями військ, лікувальних установ, військових трибуналів) і 4,5 млн потрапили в полон і зникли без вісти. Жертвами німецьких загарбників ставали не тільки військові, але і ті, хто не ніс ніяких загроз: жінки, діти, хворі та люди похилого віку. Під час війни загинув кожен п'ятий українець.

Окремий план у окупантів був по знищенню пацієнтів неврологічних диспансерів і тяжкохворих. «Трудові» і «робочі» табори, гетто і табори для військовополонених, яких тільки в Україні налічувалося близько 230, стали справжніми конвеєрами смерті.

Великою трагедією для мільйонів українців стала примусова депортація: із України до Німеччини та інші країни вивезли від 2,4 до 2,8 млн мирних громадян. Ця цифра склала майже 80% від усіх радянських людей, депортованих нацистами.

Для того щоб вшанувати пам'ять всіх полеглих синів і дочок українського народу під час Другої світової війни, у 2000 році указом президента Леоніда Кучми було встановлено День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні.

У 2011 році Верховна Рада України затвердила обов'язкову хвилину мовчання за загиблими у війні - о 10:00 22 червня. Кабміну також доручили кожен рік 22 червня приспускати державний прапор України із чорними стрічками на будинках та спорудах органів і установ державної влади.

Крім того, уряд 22 червня кожного року о 10:00 має забезпечувати хвилину мовчання, зупинивши на цей час роботу в органах державної влади, на підприємствах, в установах і організаціях (крім підприємств, де це не допускається за технологією виробництва), рух громадського та приватного транспорту із подаванням відповідних звукових сигналів.

Раніше в Україні відзначали День батька.

Також нагадаємо, в Україні святкували День вишиванки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: