Україна в рейтингах: як змінилися позиції в 2019 році

Читать на русском

Україна поліпшила свої позиції відразу в декількох світових рейтингах. Зокрема, в рейтингу глобальної конкурентоспроможності та впливовості паспортів. Також нашу країну вперше оцінили за категорією дешевизни мобільного інтернету. Аналітики «Слова і Діла» відстежили зміни позиції України в рейтингах.

До рейтингу дешевизни мобільного інтернету Україну включили вперше й одразу до топ-5 – четверте місце (з 230). За даними аналітиків, середня вартість одного гігабайта мобільних даних в Україні становить 51 цент. Дешевший мобільний інтернет лише в Індії, Киргизстані та Казахстані. Найдорожчий мобільний інтернет у Зімбабве – в середньому 75,2 долара за гігабайт.

Також Україна на п'ять рядків піднялася в рейтингу конкурентоспроможності – на 54-те місце (з 63). Рейтинг бере до уваги 235 показників із кожної економіки, зокрема ВВП, корупцію, глобалізацію, безробіття, витрати на освіту та медицину. Очолив рейтинг Сінгапур, до першої трійки також увійшли Гонконг і США, а замикають рейтинг Аргентина, Монголія та Венесуела.

У рейтингу впливу паспортів Україна піднялася на 25-ту сходинку з 95 (плюс дві позиції). Українці можуть без віз відвідувати 91 країну, в 43 країнах візу поставлять після прибуття, для відвідування ще 64 країн візу потрібно отримати заздалегідь. Перше місце в рейтингу посіли ОАЕ (116 країн без віз), а останнє – Афганістан (лише 5 країн вільно).

На п'ять місць вищою (91-ше місце зі 178) Україна стала в рейтингу вразливості держав, і цей прогрес, звичайно, не тішить. При складанні рейтингу враховуються такі показники: легітимність держави, еміграція, ситуація з безпекою, громадські послуги, права людини та верховенство права, зовнішнє втручання, біженці, поведінка правлячих еліт, економічні показники й нерівність, громадські послуги, соціальна нерівність і демографія. До списку найбільш стабільних країн увійшли Фінляндія, Норвегія, Швейцарія, Данія, Австралія, Ірландія та Канада. Катастрофічна ситуація в Конго, Сирії, Південному Судані, Сомалі та Ємені.

При цьому в глобальному індексі миролюбності Україна піднялася на дві позиції – 150-те місце зі 163. Індекс миролюбності визначають за 23 критеріями, серед яких рівень тероризму, військові витрати, внутрішні та зовнішні конфлікти, рівень злочинності. У першій трійці найбільш миролюбних країн – Ісландія, Нова Зеландія та Португалія, замикають рейтинг Південний Судан, Сирія та Афганістан.

Із поганих новин – мінус одна позиція України в рейтингу свободи ЗМІ.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували, як змінювалося місце України протягом п'яти років у 15 ключових рейтингах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: