Місце України в світових рейтингах за останні п’ять років

Читать на русском

Напередодні виборів президента цікаво підбити підсумки роботи влади й подивитись, як змінювалася Україна протягом останніх п’яти років та як її сприймають у світі. «Слово і Діло» подивилося 15 світових рейтингів, що стосуються рівня економіки та свободи ведення бізнесу, вивчають індекс корупції та ступінь демократії в державі, а також, чи почуваються українці вільними та щасливими. Наголошуємо, що дані в наведених рейтингах відображають результати попереднього року (2018), оскільки на обробку зібраних матеріалів потрібен час.

Отже, фактично оприлюднені рейтинги вказують настрої людей та становище країни рік тому. Ми взяли дані за останні п’ять років, тому побачимо динаміку змін від часів правління Януковича та до 2018 року включно. Нових рейтингів за 2019 рік ще не оприлюднювали.

Мабуть, одним із найцікавіших є рейтинг сприйняття корупції від Transparency International, який складається на основі оцінок експертів і бізнесменів. Досліджуються 180 країн світу й оцінюється рівень корупції в державному секторі.

Назвали найбільш комфортний регіон України для ведення бізнесуАвтори дослідження рекомендують регіонам автоматизувати систему отримання дозволів та забезпечити прозорість містобудівної документації.

У 2018 році індекс вказав на високий рівень корупції у більш ніж двох третинах країн. Найкращі показники в Нової Зеландії та Данії, найгірші – в Сирії, Південного Судану та Сомалі. Середній рівень корупції у країнах Західної Європи. Найгірші регіони – це Африка на південь від Сахари, Східна Європа та Центральна Азія. Україна, за даними оприлюдненого рейтингу, в 2019 році (а фактично, за показниками 2018 року) посіла 120-е місце. Попереднього року Україна була на 130-му місці. П’ять років тому наша країна посідала 142-е місце.

У рейтингу найкращих армій Global Firepower у 2014 році Україна була на 21-му місці, потім два роки поспіль – на 25-му. У 2018-му – на 30-му, а останні дані – держава піднялася на одну сходинку вгору, на 29-е місце, серед світових армій.

Відчутно зріс індекс економічної свободи – зі 162-го місця до 147-го. Тобто за 5 років країна зробила стрибок у 15 сходинок. А рейтинг легкості ведення бізнесу Doing Business показав, що за 5 років Україна піднялася з 96-го місця на 71-е (обійшовши 25 країн).

Неймовірний стрибок угору зробила Україна й у індексі паспортів (Henley Passport Index – класифікатор країн за принципом безвізового доступу громадян до інших країн) після надання безвізу з країнами ЄС. Український паспорт набув більшої цінності, тому що Україна із 63-го місця піднялася на 40-е.

У глобальному індексі миру Україна з початком російської агресії відкотилася зі 141-го на 156-е місце. Цьогорічних даних ще не оприлюднили, але рік тому країна посідала 152-е місце.

Найнижчий індекс демократії в Україна був у 2014 році – 92-е місце. Зараз країна на 84-й сходинці.

І в нещодавно оприлюдненому Всесвітньому рейтингу щастя українці на 133-му місці. Якщо до початку війни цей показник був на 87-й позначці, то буквально за рік він упав до 111-го місця. Минулорічні показники вказують, що Україна за рівнем щастя була на 138-му місці, але за рік надолужила п’ять позицій.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, що Україна поліпшила позиції в рейтингу паспортів.

Також ми писали, що оприлюднили рейтинг прозорості місцевої влади в містах України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: