КСУ опублікував рішення про законність указу Зеленського про розпуск Ради

Читать на русском
Конституційний Суд України (КСУ) визнав конституційним Указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради і позачергові парламентські вибори.

Конституційний Суд України (КСУ) визнав конституційним Указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради і позачергові парламентські вибори.

Про це повідомляє прес-служба суду в четвер, 20 червня, пише «Слово і Діло».

Вибори тривають: чому КСУ визнав указ Зеленського конституційнимКонституційний суд визнав указ Зеленського про розпуск Ради конституційним. Тепер для проведення дострокових виборів до парламенту немає жодних перешкод.

«Цим рішенням Конституційний Суд України визнав відповідним Конституції України (є конституційним), Указ Президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що КСУ, вирішуючи порушені в конституційному поданні питання, виходить, зокрема, з того, що Верховна Рада (VII скликання) 21 лютого 2014 року внесла зміни до Конституції. Зокрема, змінила редакцію ст. 83, доповнила її положеннями про коаліцію депутатських фракцій у Раді, і редакцію ст. 90, наділивши президента правом достроково припиняти повноваження Ради в разі невиконання вимог ст. 83 Конституції щодо формування коаліції депутатських фракцій у парламенті.

Разом з тим, підкреслюється в Рішенні КСУ, Верховна Рада (VIII скликання), обрана на позачергових виборах 26 жовтня 2014 року, протягом строку своїх повноважень не відновила в Регламенті Ради правове регулювання питання припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Раді, з яким пов'язується початок місячного терміну формування нової коаліції депутатських фракцій і конституційне право президента достроково припинити повноваження Ради, якщо така коаліція депутатських фракцій не сформована в Україні.

«У результаті виник конституційний конфлікт між президентом і Верховною радою щодо підстав дострокового припинення повноважень, який не має правового рішення, так як Основний Закон України не визначає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Раді, а Регламент Верховної ради, всупереч вимогам ст. 83 Конституції, не передбачає порядку припинення діяльності коаліції депутатських фракцій депутатських фракцій в парламенті», - сказано в повідомленні.

У той же час, відзначили в КСУ, носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ; народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування (частина друга ст. 5 Конституції). Це принципове положення конкретизується приписом ст. 69 Конституції про те, що народне волевиявлення здійснюється через вибори.

«Конституційний Суд України констатував, що рішення конституційного конфлікту народом шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради відповідає вимогам частини другої ст. 5 Конституції. Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене», - вирішили в КСУ.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 18 червня 2019 року підписав указ про розпуск Верховної Ради. 62 нардепа подали до Конституційного суду подання про неконституційність розпуску Ради. У Зеленського наполягають, що коаліції в парламенті не існує ще з 2016 року, коли звідти вийшла Радикальна партія. Але інша сторона впевнена, що коаліція припинила своє існування з виходом Народного фронту - 17 травня 2019 року, а за таких умов у Зеленського не було права розпускати парламент.

Раніше у президента підтвердили, що КСУ визнав конституційним указ про розпуск Ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: