Кількість біженців у всьому світі досягла рекордної позначки – ООН

Читать на русском
Кількість біженців зросла за рахунок Ефіопії, де внутрішньо переміщеними особами стали більш ніж 1,5 млн осіб, а також за рахунок Сирії і Венесуели.

Кількість біженців в світі збільшилася в 2018 році на 2,3 млн і перевищила 70 млн осіб, що стало новим рекордом.

Як пише «Слово і Діло», такі дані оприлюднені в щорічній доповіді управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) Глобальні тенденції в середу, 19 червня.

«Глобальне населення вимушено переміщених осіб зросло в 2018 році на 2,3 млн. До кінця року в світі їх налічувалося майже 70,8 млн - що стало наслідком переслідувань, конфліктів, насильства і порушень прав людини», - зазначають автори доповіді, наголошуючи, що йдеться про «рекордно високі» цифри.

Наприкінці минулого року в світі налічувалося 25,9 млн біженців, 41,3 млн внутрішньо переміщених осіб і 3,5 млн прохачів притулку. При цьому дві третини всіх біженців - громадяни п'яти країн - Сирії (6,7 млн), Афганістану (2,7 млн), Південного Судану (2,3 млн) і Сомалі (0,9 млн). З приймаючих країн на першому місці Туреччина (3,7 млн), за якою йдуть Пакистан (1,4 млн), Уганда (1,2 млн), Судан (1,1 млн) і Німеччина (1,1 млн).

За 10 років кількість людей, які вимушено залишили свої будинки, зросла в світі на 27,3 млн. Однією з основних причин став конфлікт у Сирії. Однак свою лепту внесли і конфлікти в Іраку, Ємені, Демократичній Республіці Конго і Південному Судані, а також масова втеча представників народності рохінджа з М'янми в Бангладеш.

У 2018 році загальносвітові цифри зросли головним чином за рахунок Ефіопії, де внутрішньо переміщеними особами стали більше 1,5 млн осіб, а також за рахунок Сирії і Венесуели. Найбільше вимушених переселенців серед сирійців - 13 млн осіб, з урахуванням біженців, внутрішньо переміщених осіб і прохачів притулку.

Напередодні повідомлялося, що в Перу за день попросили притулку майже п'ять тисяч венесуельців. Всього, за оцінками ООН, через економічну кризу з Венесуели виїхали 4 млн біженців і мігрантів.

Як повідомлялося, ЄС прийняв 33 тисячі біженців за спецпрограмою.

Нагадаємо, українці серед найбільших груп біженців у США.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: