Ринкова ціна на газ: чому цей підхід хибний для України

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

У багатоквартирних будинках 90% тарифу становить вартість газу. Вона є критичною для спроможності людей сплачувати за комунальні послуги.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«Газ сидить і в електриці, електрика – в холодній воді, каналізації. Левова частка – платежі за опалення, там газ – критична величина. Якою має бути вартість газу? У нас усі говорять про економічно обґрунтований рівень, маючи на увазі ринкову ціну в Європі. Однак цей підхід хибний, доходи в нас не європейські», – зазначив Сергієнко.

Крім того, що доходи українців далекі від європейських, ми ще й не маємо шляхів для заощадження, додав він.

«Якщо в багатоквартирних будинках ще можна встановити загальнобудинкові лічильники, то про квартири ніхто не згадує, хоча це є основою заощадження», – уточнив експерт.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

За його словами, якби люди мали можливість відключати опалення в себе в квартирі хоча б на певний час, то було б зниження платежів для населення, однак, на жаль, цього немає. В Києві 12,5 тисяч багатоквартирних будинків, приблизно в 3 тисяч лічильники просто вкрали чи зламали.

Вартість газу передусім має бути адекватною можливостям населення сплачувати. Є постанова 867, де закладена певна формула. Уряд міг би змінити цю постанову й, відповідно, відрегулювати вартість газу, підкреслив він.

«За останні 2 роки ми бачимо, що вартість газу не є адекватною спроможності населення сплачувати. На 1 січня 2017 року заборгованість була 23 мільярди гривень, а на лютий 2019 року вона зросла втричі – до 69 мільярдів гривень», – пояснив фахівець.

На його думку, стрімке зростання заборгованості свідчить про те, що за цими тарифами люди не можуть сплачувати.

«Можна придумувати будь-які формули, але якщо уряд не встановить відповідність тарифів і доходів, люди все одно не платитимуть», – резюмував Олександр Сергієнко.

Як писало «Слово і Діло», за всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Раніше ми дізнались, як зміняться тарифи до 2021 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: