Стало відомо, коли британський суд розгляне апеляції РФ та України щодо «боргу Януковича»

Читать на русском
Верховний суд Великої Британії почне розглядати справу про українські єврооблігації 2013 року на початку грудня.

Верховний суд Великої Британії (Supreme Court of the United Kingdom) почне розгляд апеляцій РФ і України про випущені в 2013 році Україною єврооблігації на $3 млрд на тижні, який стартує 9 грудня 2019 року.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на проект емісії українських єврооблігацій.

«Україна очікує, що рішення, швидше за все, буде винесено приблизно в першій половині 2020 року, хоча у Верховному суді не передбачено будь-яких крайніх термінів щодо цього», – йдеться в документі.

Згідно з ним, Апеляційний суд (Court of Appeal of England and Wales) призупинив основний розгляд у справі до розгляду апеляцій у Верховному суді.

Як повідомлялося, 17 лютого 2016 року The Law Debenture Trust Corporation plc, яка представляє інтереси РФ як власника випуску євробондів України на $3 млрд, за дорученням Мінфіну Росії подала до Високого суду Лондона (High Court of Justice of England and Wales) позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись із наявністю у неї зобов’язань за єврооблігаціями.

Своїм рішенням суд зобов’язав Україну виплатити Росії номінальну вартість єврооблігацій на $3 млрд, суму нездійсненого купонного платежу на $75 млн, а також штрафні відсотки, що нараховуються в сумі $674 тис. за кожен день прострочення і частину витрат у рамках розгляду.

Україна подала апеляцію, і Апеляційний суд рішенням від 14 вересня 2018 постановив, що суд першої інстанції повинен розглянути справу по повній процедурі. Апеляційний суд підтвердив правомірність відмови Україні в розгляді трьох з чотирьох підстав, заявлених нею з метою уникнути виконання зобов’язань за цими єврооблігаціями. Одночасно суд констатував, що четвертий аргумент про те, що випуск єврооблігацій був зроблений під тиском Росії, не може бути відхилений без проведення всеосяжного судового процесу.

Обидві сторони оскаржили це рішення у Верховному суді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: