Україна виграла суд щодо «боргу Януковича». Що це означає на практиці?

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Звичайно, є ще можливість подачі апеляції до суду, але фактично вже зараз можна сказати, що дане рішення - на 90% остаточне.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» експерт Реанімаційного пакету реформ Ілля Несходовський, оцінюючи рішення суду, згідно з яким Україна виграла апеляцію щодо боргу на три мільярди доларів перед Росією.

«Це пряме рішення. Фактично 3 мільярди доларів визнані, як політичний борг. І в разі якщо б рішення було іншим, не на нашу користь, це вкрай негативно вплинуло б на нашу ситуацію на валютному ринку. Крім того, рішення могли б застосувати відносно українських фінансових установ», - розповідає Несходовський.

Він пояснив, що таким чином, був ризик для української власності: аж до того, що могла бути розпочата процедура її конфіскації.

Крім того, якби Україні довелося виплачувати ці гроші, то це вкрай негативно вплинуло б на наш платіжний баланс, підкреслив експерт.

«В результаті, ми б зіткнулися з серйозною девальвацією гривні», - констатував він.

Отримавши позитивне рішення суду, зараз для України всі вище сказані ризики зняті. Однак, за словами фахівця, якщо говорити про інвестклімат і полегшення виходу на зовнішні ринки, то виграш не відіграє основну роль в цьому питанні.

«Це не основна причина, чому інвестиції приходять або не приходять в Україну. Це виключно питання нашого платіжного балансу та ситуації з курсом долара», - констатував Ілля Несходовський.

Заступник голови стратегічної групи радників за підтримку реформ Павло Кухта підкреслив, що рішення дійсно можна вважати перемогою України.

«При програші якихось судових рішень на міжнародній арені, наприклад, якщо врахувати програш Газпрому в Стокгольмі, ми бачимо, що «Нафтогаз» заарештовує активи Газпрому за кордоном. Тому, якби ми програли, то проти нас теж могли б застосувати якісь арешти, спробували б перехопити якісь фінансові потоки. Зараз це питання зняте. Це важлива перемога», - каже Кухта.

Також, він зазначив, що суд вимагає від РФ повернути 42 мільйони гривень, фактично за судові витрати, але це не така вже й велика сума.

«У контексті 3 мільярдів доларів - це невелика сума. Практично технічні речі, які не грають особливої ​​ролі», - резюмував Кухта.

Нагадаємо, екс-міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що всі борги України, які утворилися за останні роки, будуть виплачені.

Як відомо, Президент Петро Порошенко заявляв, що вважає кредит в 3 млрд доларів хабарем Януковичу від Кремля.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: