Нова президентка Словаччини склала присягу

Читать на русском
У Словаччині відбулась інавгурація нової президентки Зузани Чапутової - юристки і громадської активістки, яка стала першою жінкою на чолі країни.
Фото AFP.

У Словаччині відбулась інавгурація нової президентки Зузани Чапутової - юристки і громадської активістки, яка стала першою жінкою на чолі країни.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Associated Press.

Чапутова склала присягу на спеціальній сесії парламенту, ставши п'ятим президентом Словаччини після розколу Чехословаччини в 1993 році.

Чапутова стала відомою як еко-активістка, що вимагала закриття сміттєзвалища біля міста Пезінок. Вона була віце-президентом партії «Прогресивна Словаччина», що брала активну участь у антиурядових протестах, що у зв'язку з убивством журналіста-розслідувача Яна Куцяка.

«Я тут не для того, щоб керувати, я тут для того, щоб служити», - сказала Чапутова в інавгураційній промові.

Чапутова здобула підтримку 58,41% виборців у другому турі виборців. Її опонент, висуванець партії влади SMER і віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович - 41,59%.

Нагадаємо, Яна Куцяка та його наречену Мартіну Кушнірову було убито 21 лютого 2018 року. Резонансне убивство викликало великі протести в Словаччині, після чого прем'єр-міністр Роберт Фіцо, міністр внутрішніх справ Роберт Каліняк і глава поліції Тібор Гаспар були змушені подати у відставку.

«Слово і Діло» писало, що підраховано, скільки нападів на журналістів відбулося в Україні з початку року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: