РФ готова до нормандських переговорів. Яка мета Кремля та в чому ризик?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Якщо дивитися серйозно на все те, що заявляє АП Зеленського, то, м'яко кажучи, це проросійська позиція. Звучало дуже багато дивних і безглуздих заяв.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.

«В АП зробили багато дурних заяв. Можливо, через некомпетентність, а можливо, нам намагаються продати сценарій м'якого вирішення конфлікту за м'якої перемоги Росії. Потрібно чітко розуміти, що основний інтерес росіян у Донецькій і Луганській областях не в тому, щоб їх захопити, а в тому, щоб бути частиною великої політики України. Їх завдання – лояльними силами федеративного рівня бути частиною Верховної ради», – зазначив Горбенко.

За його словами, завдання РФ полягає в тому, щоб Україна завжди була в її орбіті, а Крим і Донбас дозволяють це робити. Але росіянам це дорого.

«Щоб було не дорого, потрібно, щоб Україна визнала особливий статус цих територій, фактично стала федерацією, й у цих територій були свої представники у ВР та Кабміні. Тоді росіяни заспокояться й скажуть, що їх усе влаштовує», – додав він.

Головна мета РФ – м'яко продати регіон, який тягнутиме всю країну в бік Росії. Тоді РФ почне змінювати європейський напрямок України. На жаль, те, що заявляють АП і Зеленський – через дурість або через хитрість – дуже небезпечно для України.

Потрібно розуміти, що навіть якщо ми визнаємо, що в такій ситуації люди перестануть гинути на фронті, то для України це все одно ризикований шлях. Крім того, ніхто швидко санкцій не зніме. Навіть якщо завтра Україна гіпотетично визнає, що ми самі в усьому винні, санкції не знімуть. Санкції застосовувалися за порушення законів. Суті це не змінює, просто Україна буде в орбіті цих санкцій, уточнив експерт.

«Ба більше, в Україні за таких обставин може початися громадянська війна, тому що з 2014 року утворилася політична нація України. Вона чинитиме опір будь-якому проросійському прагненню. На жаль, Зеленський недостатньо компетентний, щоб зрозуміти рівень ставок», – підкреслив він.

Складається враження, що Зеленський не розуміє, що кожне його слово – це ставка в грі з дуже великою сумою. Питання в тому, чи розуміють його помічники це, чи розраховують на неграмотність Зеленського, наголосив політолог.

«Зеленському поки політика не цікава як така. Він поки грає Голобородька, буквально грає роль. Він не знає, як поводиться політик, не розуміє, що потрібно робити. І видно, що його це дратує. На жаль, цим може скористатися його оточення. Той самий випадок, коли його грає його ж свита, а свита грає так, як хоче», – пояснив він.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«У підсумку ми бачимо дуже небезпечні сигнали. Наприклад, заяву прес-секретаря Зеленського про те, що ЗСУ стріляє по мирних об'єктах. Це не просто дурість. Це не те що навіть не смішно, це просто дуже ризиковано», – акцентував фахівець.

За його словами, з огляду на такі такі месиджі й виборчий процес, РФ дуже потрібно провести якісь переговори до парламентських виборів.

«Якщо загострення на Донбасі буде в перехідній момент, коли стара влада вже не працює, нового парламенту ще немає, а АП не розуміє, що робить, це стане можливістю відхопити ще якийсь шматок землі», – підкреслив він.

«Якщо вони це зроблять, буде «Мінськ-3». На переговорах уже доведеться сидіти безпосередньо Зеленському. Який Зеленський на переговорах, ми розуміємо. Там уже не можна буде запросити помічника, а його обвести навколо пальця буде не складно. Тому РФ спеціально грає в цю гру», – резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія готова до зустрічі в Нормандському форматі для обговорення врегулювання ситуації на Донбасі за умови дотримання домовленостей, досягнутих Тристоронньою контактною групою.

Додамо, Зеленський обіцяє зробити все, щоб завершити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: