Росія озвучила пропозиції щодо газових контрактів

Читать на русском
Росія готова знизити вартість газу для України на 25 відсотків, а також продовжити контракт на транзит газу на діючих умовах.

Росія готова знизити вартість газу для України на 25%, а також продовжити контракт на транзит газу на діючих умовах.

Як пише «Слово і Діло», про це в четвер, 13 червня, заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак за підсумками зустрічі із заступником глави Єврокомісії у справах Енергосоюзу Марош Шефчович, повідомляє ТАСС.

РФ хоче створити газову кризу в 2020 році. Чи все так катастрофічно для України?Коболєв вважає, що Росія хоче в січні 2020 року спробувати створити штучну газову кризу в Україні. Про ризики поговорили з експертами.

«Ми готові забезпечити поставки газу в Україну, відновити поставки, які були припинені в 2015 році... Газпром міг би забезпечити зниження цін для споживачів України до 25% від сьогоднішнього рівня», - сказав він.

Новак також повідомив, що Росія і Єврокомісія домовилися у вересні обговорити дату проведення тристоронніх переговорів щодо газу.

«Ми домовилися про те, що будемо обговорювати дату чергової тристоронньої зустрічі - консультації Росія - Україна - Єврокомісія у другій половині вересня. Для того, щоб дочекатися підсумків парламентських виборів в Україні, дочекатися призначення уряду», - сказав він. Новак також заявив, що Росія запропонувала Україні мирову угоду щодо арбітражних розглядів з Газпромом.

«З російського боку, з боку Газпрому запропоновано українським партнерам розглянути можливість підписання мирової угоди», - сказав він.

Раніше директор Нафтогазу України Юрій Вітренко повідомив, що на переговорах Газпрому буде запропоновано забронювати потужності для транзиту, в середньому, 60 мільярдів кубометрів газу в рік на термін у, приблизно, 10 років.

Нагадаємо, Марош Шефчович у травні відвідав Київ, де обговорив газові питання з президентом України Володимиром Зеленським.

Як відомо, Єврокомісія намагається організувати нову тристоронню зустріч щодо газу з Росією і Україною, на якій хоче домогтися від Росії гарантій збереження українського транзиту після закінчення контракту в грудні 2019 року.

Два раунди переговорів за участю Єврокомісії результатів не дали.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: