РФ хоче створити газову кризу в 2020 році. Чи все так катастрофічно для України?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Ще з 2018 року в експертному колі обговорюється тема спеціального умисного створення переривання транзиту газу через Україну до Європи. Це цілком прогнозовано з моменту, коли РФ почала використовувати газові важелі впливу на Україну після початку агресії.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

«У червні 2014 року РФ припинила постачання газу в Україну практично на півроку – до грудня 2014-го. Відновлили постачання під тиском Єрокомісії, коли підписали перший тристоронній протокол про проходження зимового сезону. Надалі така політика РФ призвела до того, що з листопада 2015 року «Нафтогаз» припинив закупівлю газу в «Газпрому», – зазначив Гончар.

За його словами, протягом року була налагоджена схема імпорту газу з країн ЄС реверсом, тому ми готові до сценарію, коли РФ припинить транзит газу через Україну до Євросоюзу. По-перше, в нас є власний газовидобуток, по-друге, йде накопичення запасів газу на наступний опалювальний період у підземних сховищах.

«Не складе особливих проблем додати до звичайних запасів на зиму ще додаткових 4 мільярди кубометрів, щоб спокійно пройти перший квартал 2020 року без транзиту російського газу», – уточнив він.

По-третє, ми розвернемо свою ГТС у реверс, щоб робити газові поставки газу з підземних сховищ до Центру й на Схід, додав експерт.

Україна вже робила це в 2009 році. Тоді ситуацію врятувало те, що газ був у сховищах і ГТС розвернули в реверс, що дозволило протриматися 3 тижні, нагадав він.

«Ми могли протриматися довше, якби не тиснула Єврокомісія й, відповідно, РФ, щоб швидше врегулювати газовий конфлікт», – підкреслив Гончар.

Кричати, що все пропало, точно немає підстав, хоча нас до цього підштовхують. Путін робить абсолютно брехливі заяви щодо того, що не буде реверсу, тому не буде й постачання з Європи, акцентував він.

«Мовляв, те, що отримали з Європи, – російський газ. А якщо його не буде, то не буде нічого. Однак у 2015 році «Газпром» уже проводив такий експеримент. Тоді мінімізували постачання газу до Європи через Україну до найменшого з можливих рівнів. Вони отримали претензії від своїх європейських клієнтів та погрози подати до суду на «Газпром» за невиконання своїх контрактних зобов’язань. Зима тоді була доволі прохолодною», – пояснив фахівець.

Тим не менш реверсні постачання газу в Україну європейські компанії не припинили. Причина в тому, що в портфелі багатьох європейських компаній хоч і є російський газ, але не весь. Тому з боку європейських постачальників контракти щодо поставкок в Україну були виконані, констатував він.

«Газпром втратив 5 мільярдів доларів виручки. На цьому експеримент завершився. Зараз вони хочуть ще раз проекспериментувати», – підкреслив енергетик.

Проблема може бути в тому, що без транзиту через Україну Росія не зможе постачати законтрактовані обсяги для європейських споживачів. Газу стане менше, а ціна може зрости. Ми також можемо отримати менше газу за реверсом, він може бути дорожчим, уточнив він.

«Однак навіть за таких обставин, враховуючи наш нинішній рівень споживання газу, який, на відміну від 10-річної давнини, зменшився більш ніж удвічі, це не буде катастрофою. Так, за те, щоб вистояти в протистоянні з РФ, можливо, доведеться платити вищу ціну за газ, однак лише протягом певного часу. І якщо зараз буде активне закачування газу, плюс є ще власний газовидобуток, то зимовий період ми пройдемо без особливих проблем», – резюмував Михайло Гончар.

Раніше Андрій Коболєв допустив, що Росія може повністю припинити транзит газу через Україну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: