Парламентські вибори-2019: шанси партій та нові обличчя в політиці

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

На парламентських виборах 2019 року подолати п’ятивідсотковий бар’єр шанси мають ті партії, які мають електоральне ядро, спроби чіткого ідеологічного позиціонування, 10 чи 20 впізнаваних облич та розгалужену мережу, підсилену фінансовими й медійними ресурсами.

Про це в своєму блозі написав голова центру «Ейдос», політолог Віктор Таран, передає «Слово і Діло».

Які шанси мають партії

За його словами, зараз є п’ять партій, які претендують на місця в парламенті, що підтвердила соціологія. Це «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Голос».

Ще дві партії перебувають у зоні ризику – «Сила і честь» та партія мерів «Довіряй ділам», які мають великий потенціал, додав він.

«Українська стратегія» Гройсмана та партія Гриценка «Громадянська позиція» показують рейтинги в середньому в 3%. Для того, щоб зробити електоральний стрибок, їм необхідно чіткіше позиціонування, зміна та підсилення медійної стратегії. І найголовніше – наявність мажоритарників», – уточнив політолог.

На його думку, наразі ані в партії Гриценка, ані в партії Гройсмана незрозуміло, на кого робитиметься ставка на мажоритарних округах.

Який відсоток нових облич

Він нагадав, що в 2014 році партія «Самопоміч» показала себе як партія нових облич, без колишніх депутатів, із громадськими активістами, комбатами та антикорупціонерами. За п’ять років вона скотилася з 11% до 1%.

Нові обличчя – це не ознака нової якості депутатів та роботи в парламенті.

«Мене як виборця цікавить зміна підходів до роботи партії, принципи зміни роботи з виборцями, принципи розбудови партійних осередків та будівництва ідеологічних основ. Якщо партії, які зараз ідуть до парламенту з новими обличчями, цього не зроблять і нічого не змінять, то електоральне фіаско – питання часу», – підкреслив експерт.

Люди голосують за нові обличчя, а не за ідеологію партії. Але це неправильний тренд. Нові обличчя не мають жодного значення, якщо їхні дії не спрямовані на розбудову держави, наголосив він.

«Голосувати за нові обличчя від виборів до виборів – шлях із глухим кутом. Вони були на кожних виборах (Черновецький, УДАР, «Самопоміч»), але щоразу електорально знищувались. І якщо нові нічого не зроблять, на них чекатиме та сама доля», – резюмував Віктор Таран.

«Слово і Діло» склало хронологію парламентської виборчої кампанії.

Також «Слово і Діло» вивчило, які укази та призначення підписували президенти в перші й останні дні на посаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: