Слабкі з'їзди та багато піару: з чим партії йдуть на вибори

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

У всіх політичних сил, як у «Голосу», «Слуги народу», так і в «Європейської солідарності», були досить слабкі з'їзди зі слабким складом і повною відсутністю будь-яких програм.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«Ані в «Голосу», ані в«Слуги народу», ані в «Європейської солідарності» не було сильного з'їзду. Ні в кого не було чітких політичних орієнтацій. Порошенко йде до ВР лише для того, щоб отримати політичну недоторканність. «Голос»? Звичайний великий гепенінг, мовляв, пощастило Зеленському, пощастить і нам. У Зеленського інша стратегія – пощастило одного разу на президентських виборах, значить, пощастить і на парламентських», – зазначив Небоженко.

Дев'ять обіцянок за один ефір: Вакарчук уперше прийшов на політичне ток-шоуСвятослав Вакарчук вперше прийшов на політичне ток-шоу. Відразу видно, що досвіду небагато, співак дав дев'ять обіцянок.

Щодо Смешка, то це взагалі незрозуміла група з таким самим лідером. Аграрна партія, яка обрала співучого ректора, – це дискредитація. При тому, що в усьому світі аграрні партії відіграють велику роль, додав він.

«Була впевненість, що це політичний проект. Але виявилося, що зібрали друзів, які знають один одного за спільним виробництвом, і вирішили, що якщо інші йдуть до парламенту, то й у них вийде», – уточнив політолог.

Дуже низька якість політичних програм, з'їздів, складу списків і поведінки лідерів. З іншого боку, йде багато нових людей. Але при цьому буде ще й багато циніків, які купили свої місця або пройдуть за мажоритаркою, підкреслив він.

«Хто б не пройшов до нової ВР, реструктуризація та зміна фракційної приналежності неминуча», – акцентував Небоженко.

На його думку, «Слуга народу» зможе взяти свої 25%-35% на виборах.

«Просто проблема в тому, що в них немає партії, немає лідера цієї партії. І в партії немає парламентської програми. Це вкрай низька політологічна підготовка», – пояснив він.

«Слуга народу» – це майстри піар-ефектів, але вони мають дуже низький політичний рівень.

«Чому не виходить у Порошенка? Тому що не можна, проваливши президентські вибори, з цими ж гаслами йти на парламентські. А боротися за далеке НАТО та ЄС не дуже розумно. Як прийти до тих, хто провалив Будапештський меморандум, і просити, щоб нас узяли до НАТО?», – наголосив експерт.

Щодо «Голосу», то, ймовірно, Вакарчук буде у ВР. Але річ у тім, що Вакарчук – не політик, додав він.

«Безумовно, його як справді талановитого співака зачепив результат Зеленського. Але Вакарчук – не політик. Складно уявити, що він бореться з якимось умовним новим Ляшком біля трибуни. Вакарчук є лідером на концертах. Там він керує аудиторією, натовпом, відчуває його. Але в політиці зовсім інші вимоги. Підійде якийсь новий Барна, почне виштовхувати його з трибуни. Що робитиме Вакарчук?», – підкреслив фахівець.

За його сллвами, в політиці потрібні зовсім інші якості. Наразі всі лідери показали себе дуже безтурботними, а програми в усіх майже однакові, списки дуже непрозорі.

«Поєднання циніків і наївних – погане поєднання», – резюмував Віктор Небоженко.

Нагадаємо, Святослав Вакарчук, який збирається балотуватися до Верховної ради зі своєю партією «Голос», 30 травня вперше прийшов на політичне ток-шоу «Право на владу». Під час ефіру він дав 9 обіцянок.

Також «Слово і Діло» розбиралося в його успіхах за час роботи в Раді. Більше про список партії «Голос» – тут.

Також ми писали, хто увійшов до першої двадцятки списку «Слуги народу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: