Не стріляти у відповідь: чим може закінчитися такий режим на Донбасі

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Якщо це завершена думка, а не фраза, вирвана з контексту, то такі пропозиції категорично неприйнятні для нас.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Лісний.

За його словами, повернення Кучми викликає подив. Експерт нагадав обґрунтування Кучми свого виходу з Мінської групи. Зокрема, аргументація була такою, що є втома й потрібно дати дорогу молодим. Виходить, зараз сили з'явилися.

«Судячи з його інтерв'ю, зараз він отримав серйозніші права в цій групі. Отже, тоді причиною виходу з групи була аж ніяк не втома. І знову ми стикаємося з тим, що процес непрозорий», – зазначив Лісний.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Фактично, зараз через усі новини довкола Мінського процесу проходить одна червона риска – непрозорість. Як в ухваленнті рішень, так і у висвітленні дій. Перед призначенням Кучми Пінчук приїжджав до АП. Це можна трактувати як завгодно, оскільки це знову підтверджує непрозорість дій, уточнив він.

«Поки будуть непрозорі дії, виникатимуть міфи й невдоволення частини суспільства. Відсутність комунікації згубила політичне життя попереднього лідера країни. Він пізно зрозумів, коли потрібно бути прозорим для людей. Зараз такі ж граблі на шляху нової влади. Дуже схоже, що уроки не вивчені. Або все ж дається взнаки відсутність досвіду», – пояснив експерт.

Щодо самої ініціативи перейти на такий режим і не стріляти у відповідь, то це може трагічно закінчитися для нас. Ця фраза може бути вирвана з контексту, однак якщо це завершена думка, то це категорично неприйнятно, додав він.

«Перемир'я, яке генерувала сотні разів українська сторона, закінчувалося тим, що їх порушувала російська сторона. Це говорить про те, що якщо заборонити ЗСУ вести вогонь у відповідь, то про саму ймовірність перемир'я можна забути», – акцентував політолог.

Коли ворожа ДРГ під прикриттям мінометів підходить до окопів ЗСУ, то зараз іде відстріл, запит до центру до командира, який віддає команду відкривати вогонь, і ДРГ йде, констатував він.

Що буде за такого режиму? ДРГ наступатиме, а наші солдати мають чекати, поки їх перестріляють? Добре пропонувати такі ініціативи, перебуваючи в дорогому готелі з охороною.

За попередньої влади в дуже спрощеній формі був наданий дозвіл на адекватне відкриття вогню. Триває окопна війна. Якщо заборонити відкривати вогонь, це деморалізує бійців, підкреслив фахівець.

«Сидіння в окопах без просування вперед дуже погано впливає на моральний дух. Можливість відповісти хоч якось компенсує. Якщо в солдата забрати те, для чого він там перебуває, це негативно позначиться на психологічному стані армії. Наслідки можуть бути катастрофічними», – резюмував Олег Лісний.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: