Кучма, Пінчук та Мінський процес: чого чекати Донбасу

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог
Володимир Воляполітичний експерт

У 2016 році Пінчук уже пропонував відмовитися від вступу до НАТО і ЄС в обмін на мир на Донбасі. Чи буде це однією з умов зараз, незрозуміло.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

Він нагадав, що за участю Кучми в ТКГ переговорний процес відбувався спільно з Пінчуком. Пінчук у 2016 році написав статтю, суть якої в тому, що Україна має відмовитися від НАТО та ЄС заради миру на Донбасі, що потрібно йти на будь-які кроки заради миру.

«Можливо, це обговорювалося або буде однією з умов зараз. Це досить тривожно. Той факт, що зараз не оприлюднюють формат домовленостей, також вселяє певну тривогу», – зазначив Леонов.

Крім того, фігура Лутковської більш гнучка в питанні якихось компромісів, ніж фігура Геращенко, додав він.

При цьому навряд чи переговорний майданчик або формат змінять. Скоріш за все, просуватимуть якісь компроміси з точки зору паралельного політичного врегулювання, підкреслив експерт.

Перші й останні кроки президентів України на посадіСлово і Діло вивчило, які укази та призначення підписували президенти в перші й останні дні на посаді.

Політолог-міжнародник Володимир Воля припустив, що команда Зеленського розглядає якісь ідеї щодо Донбасу, але, ймовірно, вони поки сирі.

Він не виключив, що під час візиту Пристайка до Берліна могли бути якісь дискусії, оскільки голови МЗС ФРН і Франції відразу прибули з візитом в Україну. Можливо, хотіли конкретики від Зеленського.

«Скоріш за все, якісь ідеї тактичного рівня, щоб розблокувати «Мінськ-2», обговорюються. Для цього потрібен Кучма. Можливо, повернення Кучма було проханням не лише Зеленського. Ймовірно, що Париж і Берлін також влаштовує ця фігура», – .

На його думку, Кучма потрібен не для того, щоб реалізовувати якісь директиви, озвучені Зеленським та узгоджені з ФРН і Францією. Він радше потрібен для того, щоб шукати способи розблокувати Мінські угоди.

«Які це можуть бути варіанти для Донбасу – поки питання. У команді Зеленського розуміють, що не можуть нічого зробити, а прогрес потрібно показувати. І якщо Кучма щось зробить, то можна буде сказати, що президент Зеленський запропонував ось такий варіант для Донбасу», – пояснив Воля.

В АП підтвердили, що український бізнесмен Віктор Пінчук приїжджав, супроводжуючи президента України (1994-2005) Леоніда Кучму для консультацій щодо його призначення представником України в Мінському процесі.

3 червня Зеленський представив Кучму як нового голову української делегації в Тристоронній контактній групі в Мінську.

«Слово і Діло» з'ясувало, як три останніх президенти України проводили перші та останні дні на посаді: які укази підписували, які законопроекти вносили, кого призначали.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: