Ар’єв розповів, чи повернули Росію до ПАРЄ

Читать на русском
Росію не повернули в Парламентську асамблею Ради Європи, тому що це неможливо зробити без внесення змін у регламент ПАРЄ.

Росію не повернули до Парламентської асамблеї Ради Європи, тому що це неможливо зробити без внесення змін до регламенту ПАРЄ.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв на своїй сторінці в Facebook.

ПАРЄ позбавила українців місць у комітетах. Чи повернуть РФ і якими будуть наслідки?ПАРЄ позбавила Україну місць у комітеті, що працює над зняттям санкцій з РФ. Про ситуацію та повернення РФ поговорили з експертами.

«Рішення ухвалює лише ПАРЄ, а не Комітет міністрів. Урядова складова не вирішує за парламентську. Але сьогодні в Гельсінкі більшість міністрів закордонних справ членів Ради Європи дали відповідний сигнал ПАРЄ», – пояснив Ар’єв.

Він зазначив, що для повернення Росії необхідно ухвалити ще два рішення: на регламентному комітеті ПАРЄ 3 червня та під час голосування на парламентській сесії 25 червня.

«Ризик безумовного повернення Росії великий. Дуже великий. Українська позиція ослаблена і ситуацією у ВР (неважливо, розпуск чи без коаліції – все погано), і повною відсутністю позиції новообраного президента, який на момент голосування вже отримає свою булаву. Ті, хто просуває повернення РФ до ПАРЄ, спираються саме на це – досі нам 5 років вдавалося ефективно тримати позиції», – написав Ар’єв.

Нагадаємо, міністри закордонних справ країн-членів Ради Європи ухвалили рішення, сприятливе для повернення російської делегації до ПАРЄ. При цьому в самому документі немає згадки про Росію.

У ньому стверджують, що всі держави-члени повинні мати право на рівних умовах брати участь у Комітеті міністрів і в Парламентській асамблеї, двох статутних органах Ради Європи.

Міністри також висловилися за те, щоб делегації всіх держав-членів могли взяти участь у наступній червневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи з огляду на важливість виборів генерального секретаря та суддів до Європейського суду з прав людини.

Чиновники стверджують, що необхідно розробити чітко визначену додаткову процедуру покарання держав-порушниць.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: