Топ-5 електронних петицій, які набрали найбільше голосів українців

Читать на русском

Народовладдя та диджиталізація, які обіцяє українцям президент Володимир Зеленський, увірвалися в наше життя у вигляді сплеску електронних петицій, що були подані на сайт глави держави. Спочатку громадяни країни вимагали відставки Зеленського, потім з’явилась ціла серія петицій на його підтримку. «Слово і Діло» вирішило розібратися, що дають такі звернення народу до гаранта конституції та якими можуть бути наслідки. Також пропонуємо подивитися топ-5 петицій, що набрали найбільшу кількість голосів народу, та якими були на них відповіді президента.

Можливість будь-якому громадянину України подати електронну петицію з’явилася в серпні 2015 року, коли на сайті президента країни створили відповідний розділ. Відтоді до 29 травня 2019 року включно загалом було створено 33 тис. 978 електронних петицій.

Щоб петиція потрапила на розгляд президента України, необхідно, щоб вона набрала 25 тис. голосів за 92 дні (три місяці). В такому разі глава держави має надати відповідь, яка, до речі, не обов’язково має задовільнити автора петиції, але має бути в межах компетенції президента. Президент може винести на розгляд ВРУ законопроекти, спрямовані на вирішення порушених у петиції питань.

Петиції за відставку Зеленського та Богдана: що означають та чи можуть бути наслідкиНа сайті президента України з'явилась електронна петиція з вимогою відставки Володимира Зеленського з посади глави держави. За кілька днів ще одна петиція з вимогою відставки глави АП набрала потрібну кількість голосів.

Топ-5 петицій, які отримали найбільшу підтримку українців, очолює петиція за відставку президента України Володимира Зеленського, яка з’явилася на сайті глави держави наступного дня після його інавгурації й протягом доби набрала необхідні 25 тис. голосів. Загалом вона зібрала понад 60 тис. голосів. Поки це абсолютний рекорд.

Невдовзі на сайті президента з’явилося понад 10 петицій проти вимоги про відставку Зеленського. Одна з них, яка пропонувала скасувати петицію за відставку президента, також досить швидко набрала необхідні 25 тис. голосів.

На другому місці за популярністю перебуває петиція за скасування розмитнення та акцизного податку на імпорт авто (38 тис. 326 голосів), яка була подана 29 серпня 2015 року. У відповіді президента Порошенка йшлося про те, що з 2016 року планувалося скасування додаткового імпортного збору.

Третє місце посіла петиція за законодавче затвердження права громадян на захист, яка зібрала 36 тис. 244 голоси. Її зарєстрували того ж дня, що й петицію щодо «євроблях». У відповідь на неї президент звернувся до голови Конституційної комісії та голови ВРУ з проханням ініціювати засідання робочої групи Конституційної комісії з прав, свобод та обов'язків людини й громадянина для розгляду цієї пропозиції.

Петиція за відставку глави АПУ Богдана через порушення закону про люстрацію зібрала 32 тис. 663 голосів і зараз очікує на розгляд.

П’ятірку найпопулярніших петицій замикає звернення з вимогою скасувати грошову заставу для корупціонерів (32 тис. 24 голоси). Її подали 8 серпня 2015 року. Президент Порошенко запропонував Верховній раді ухвалити закон, який би врегулював питання щодо застосування запобіжних заходів до осіб, які підозрюються у скоєнні корупційних злочинів.

Раніше ми писали, що петиція про Голодомор на сайті Бундестагу зібрала підписи.

Також «Слово і діло» повідомляло, що петиція за відставку Богдана набрала необхідні голоси.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: