Чи декомунізувала Україна 9 травня та чи потрібен цього дня вихідний?

Читать на русском
Олександр Піддубниймедіаексперт

В Європі День пам’яті та примирення відзначається 8 травня. Якщо Україна солідарна з Європою, то доречно відзначати цей день також 8 травня. Якщо ж Україна солідарна з пострадянськими країнами, тоді варто відзначати 9 травня.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив медіаконсультант Олександр Піддубний.

«Це очевидний цивілізаційний вибір: або День пам’яті та примирення 8 травня, або День перемоги 9 травня. Але тоді потрібно розуміти, що День перемоги ми святкуємо над одним із наших сьогоднішніх партнерів – Німеччиною», – зазначив Піддубний.

9 травня Україна так і не змогла декомунізувати, хоча ми й маємо 8 травня як День пам’яті та примирення, додав він.

«Україна не декомунізована, навіть попри те, що поприбирали радянські назви, змінили назви вулиць, але 9 травня не декомунізоване взагалі», – уточнив медіаконсультант.

Дні пам'яті або перемоги? Коли в світі відзначають річницю закінчення Другої світової війни8 травня в Україні відзначають День пам'яті і примирення: «Слово і Діло» підготувало інфографіку, коли в світі згадують річницю закінчення Другої світової війни.

Якби Порошенко в 2014 році, коли він ще мав кредит довіри, рішуче провів рішення щодо декомунізації 9 травня, то зараз ми б 8 травня вшановували людей, які загинули в Другій світовій війні, і все. Те, що все затягнули, однозначно, не декомунізація, це радше нагадує квазі-декомунізацію, підкреслив він.

Також експерт звернув увагу на різні месиджі в ці дні – «ніколи знову» та «можемо повторити».

«Ніколи знову» – європейський месидж, який був сформований ще під час Першої світової війни, повторений після Другої світової. Франція та Німеччина втратили свої еліти. Це був спільний знаменник, щоб ніколи не повторилися ці жертви. А з «можемо повторити» РФ просто загралася. Це дурість. На парад до Москви до Путіна вже не приїздить жоден нормальний лідер. Це показник», – пояснив він.

Щодо вихідного 9 травня, то це недоречно, в більшості європейських країн немає вихідного, акцентував фахівець.

«Що люди робитимуть цього дня? Хто може собі дозволити, сидітиме в барах», – уточнив він.

За його словами, незрозуміло, для чого цей вихідний узагалі.

«Свята в основному для того, щоб люди раділи й святкували. Це день пам’яті та скорботи. По-перше, святкувати немає чого, по-друге, ми давно в іншій системі координат, по-третє, країна не в тому економічному стані, щоб дозволити собі вихідний», – резюмував Олександр Піддубний.

Додамо, 8 та 9 травня на всій території держави відбудуться масові заходи з нагоди Дня пам’яті та примирення, а також Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. За попередньою інформацією, в цих заходах планують узяти участь майже 220 тисяч осіб.

Також «Слово і Діло» підготувало інфографіку, коли в світі згадують річницю завершення Другої світової війни.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: