Хто з голів ОДА найкраще виконує обіцянки, а хто з них потрапив до антирейтингу відповідальності

Читать на русском

Після президентських виборів одразу декілька голів обласних державних адміністрацій написали заяви про звільнення, не чекаючи, коли новий глава держави призначить на місцях своїх людей. Незабаром підуть всі нинішні голови ОДА, незалежно від того наскільки добре чи погано вони працювали. Наразі всі вони продовжують працювати, поки не прийдуть їхні наступники. «Слово і Діло» пропонує подивитись, як очільники областей виконували свої обіцянки у відсотках та штуках і зробити власні висновки щодо їх ефективності.

До речі, деякі голови ОДА показали досить високі результати, тому, можливо, новому президенту варто було б залишити їх на своїх місцях.

До п’ятірки найвідповідальніших голів облдержадміністрацій, які виконали найбільший відсоток своїх обіцянок, потрапили очільниця Харківської ОДА Світлична (виконала 93% обіцянок), голова Дніпропетровської ОДА Резніченко (89%), голова Запорізької ОДА Бриль (88%), очільник Донецької ОДА Куць (81%) та голова Закарпатської ОДА Москаль (80%).

Хто такі префекти та чим вони відрізнятимуться від голів ОДАМаленькі президенти на місцях чи захисники демократії? Ми розбирались, які повноваження матимуть префекти, якщо нардепи ухвалять відповідне законодавство.

Відзначимо, що специфіка роботи голів ОДА така, що вони, як правило, дають багато обіцянок. Світлична з жовтня 2016 року, коли заступила на посаду голови Харківської ОДА, дала 83 обіцянки, з яких 77 виконала й поки жодної не провалила. Це дуже високий результат. До кінця каденції їй потрібно реалізувати ще 6 зобов’язань.

Очільник Дніпропетровської ОДА Резніченко з березня 2015 року встиг дати 104 обіцянки, з яких 93 виконав, 7 – провалив, 4 має виконати до кінця каденції.

Голова Запорізької ОДА Бриль перебуває на посаді з квітня 2016 року. За цей час він дав 59 обіцянок, з яких виконав 52, 3 – провалив, ще 4 перебувають у процесі виконання.

Голова Донецької ОДА Куць заступив на посаду трохи менш ніж рік тому, але й за цей час показав досить високий рівень виконання своїх зобов’язань. З 16 обіцянок він реалізував 13, провалив лише 2, а ще одну має виконати.

Більш досвідчений його колега Москаль, що очолює Закарпатську ОДА з липня 2015 року, дав 49 обіцянок. Йому вдалося втілити 39 запевнень, але 10 – провалити. Недовиконаних обіцянок Москаль, що вирішив піти з посади добровільно, за собою не залишив.

Три голови ОДА взагалі не дали жодної обіцянки, тому ми не включали їх до нашого рейтингу. Так, жодної виконаної чи проваленої обіцянки не мають на своєму рахунку голова Черкаської ОДА Вельбівець (працює з 20 листопада 2018 року), голова Київської ОДА Терещук (був призначений 30 жовтня 2018 року) та голова Чернігівської ОДА Мисник (на посаді з 28 листопада 2018 року).

Відзначимо, що наразі п’ять областей не мають очільника. Так, у Луганській області з листопада 2018 року поки працює виконувач обов’язків голови ОДА. Така ж ситуація склалася в Одеській області, де голови ОДА немає з квітня 2019 року. Не призначили голів ОДА в Полтавській (з березня 2019 року), Херсонській (із квітня 2019 року) та Чернівецькій (із листопада 2018 року) областях.

Щодо невиконаних обіцянок, то «Слово і Діло» склало окремий рейтинг антивідповідальності. П’ятірку тих голів ОДА, які провалили найбільше обіцянок, очолює голова Івано-Франківської ОДА Гончарук, що провалив 42% обіцянок (на посаді з вересня 2014 року). На другому місці за кількістю невиконаних обіцянок Барна, який очолює Тернопільську ОДА. З квітня 2015 року він провалив 40% запевнень.

Голова Миколаївської ОДА Савченко не виконав 35% обіцяного за час каденції (на посаді з жовтня 2016 року). По 32% обіцянок провалили очільники Львівської ОДА Синютка (призначений у грудні 2014 року) та Житомирської ОДА Гундич (на посаді з жовтня 2016 року).

Раніше ми писали, які глобальні обіцянки не виконала влада за п'ять років.

Також «Слово і Діло» повідомляло, хто з політиків наобіцяв більше за всіх за останні п'ять років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: