Вибори в Україні: чому жодна виборча система не допоможе

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Склалася патова ситуація. Якщо ВР підтримуватиме Зеленського, це виглядатиме так, що він ще не переобрав Раду, а вже проштовхує свої рішення. Якщо Рада саботуватиме ці рішення, щоб показати, що в нього немає більшості, то саботуватимуть вони речі, яких вимагає суспільство, – імпічмент, зміну закону про вибори.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

«Ситуація для Ради патова. Зеленський у кращому становищі. Якщо вони ухвалюють закон, то той, який подає президент. Якщо не ухвалюють, то виглядатиме так, що депутати не хочуть змін, і взагалі їх не потрібно переобирати. І знову Зеленський має поле для маневру. Як викручуватимуться самі депутати, невідомо», – зазначив Краснопьоров.

На його думку, депутати взагалі можуть піти в округи, партії й залишити все як є. Ця Рада може бути недієздатною.

Які виборчі системи діють в Україні та інших країнахВ Україні весь час хочуть скоротити кількість депутатів, але 450 це ще не дуже багато. Дивимося, що в інших країнах.

Навіть якщо ухвалять відкриті списки, це не стане панацеєю. Змішана система себе дискредитувала. Є дві непогані системи – пропорційна та мажоритарна. Непоганим є варіант двотурової мажоритарки, уточнив він.

«Пропорційна система за відкритими списками складна для вибору, але людина може ранжувати партії. Тобто людина обирає партію, якщо хоче, то обирає депутата зі списку. Що більше голосів набере кандидат на певній території, то більша ймовірність його просунути», – пояснив ескперт.

Суть відкритих списків у тому, що є можливість ранжувати депутатів не закрито, є можливість впливу громадян. Безумовно, це крок вперед. Проте вже не буде 250 округів. Ми втрачаємо репрезентативність депутата на окрузі в меншому масштабі, підкреслив він.

«У підсумку за відкритих списків вплив на список людей збільшується, але зв'язок депутата з округом зменшується. Хоча він і зараз невеликий», – констатував Краснопьоров.

Проблема українських виборів – це патронізація депутатів. Є ресурсні групи: що східніше, то більше. Цю проблему не вирішить жодна виборча система.

На його думку, з цим не впорається жодна виборча система доти, доки Україна не прийде до виборів ідеологічних партій.

«Однак до цього виборець має дорости. Ми дотепер думаємо, що потрібна не людина, яка сповідує якусь певну ідеологію, а герой, якась хороша людина, що прийде й усе змінить», – додав він.

Аналітик звернув увагу, що якісно відрізняється в цьому сенсі Західна Україна. Вони потроху генерують такі партії. Є «Свобода», певний час «Самопоміч» була ідеологічною партією. Починали вони як християнські демократи для малого та середнього бізнесу. Було зрозуміло, що це за партія.

«Тому навряд чи виборчий інструмент є панацеєю від патронно-ресурсної системи», – наголосив він.

«Так, відкриті списки кращі за змішану система, тому що дозволяють виборцям впливати на ранжування депутата в списку. Але й виборець не завжди включається. Негатив системи в тому, що сильної взаємодії депутата з округом не буде. Тому двотурова мажоритарка могла би бути варіантом», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Що пропонують змінити у виборчій системі президент Зеленський та нардепи, читайте за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило подивитись, які особливості виборчої системи в інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: