Яка мета призначення Данилюка в РНБО та що може змінитися?

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

З огляду на те, що політична конфігурація змінюватиметься, як і завдання перед державою, і в АП, і в РНБО з часом також відбуватимуться серйозні зміни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич.

«РНБО, безперечно, займається питаннями безпеки, війни. З іншого боку, інформаційна безпека належить до національної безпеки? Монополізація ринків, економічна безпека, загроза дефолту належать чи ні? А економічні санкції? Тобто питання національної безпеки ширше»_, – зазначив Тишкевич.

«Що ми маємо сьогодні? Будь-яке призначення відповідає вимогам часу», – додав він.

По-перше, з огляду на передачу влади, дуже сумнівно, що в 2019 році Україна отримає транш від МВФ, підкреслив експерт.

Він нагадав, що держава на початку 2019 року розміщувала облігації під 9,75% річних терміном на 10 років. Тобто за період 2018-2019 років, позичивши $2 млрд, наша держава має віддати майже $4 млрд. Це проблема. Пік виплат за зовнішніми боргами – травень і вересень.

«Щоб не обвалити фінансову систему, потрібно десь брати гроші. Якщо фінансова система руйнується, це вже питання нацбезпеки», – уточнив Тишкевич.

По-друге, інформаційні атаки з боку РФ нікуди не зникли. Захист інформаційного поля – це також питання нацбезпеки. По-третє, не варто забувати про те, що РФ запровадила заборону на продаж нафтопродуктів. Це не лише 40% дизельного палива. Це ще й бітум, який в Україні використовують при будівництві доріг, пояснив він.

«Це також належить до питань національної безпеки», – наголосив фахівець.

Крім цього, відповідно до закону про це відомство, РНБО має право давати вказівки уряду. Тобто це ще й інструмент швидкого реагування на економічні виклики, констатував він.

Кожне кадрове призначення має свій функціонал. Данилюк має стати містком між міністрами та президентом.

«Він говорить однією мовою з урядом. Якщо уряд йде у відставку, враховуючи стрімкі подвійні вибори, то на проблему управління державою накладається гра різних політичних сил перед виборами. Буде багато інформаційного шуму, частина політиків, у тому числі задіяних в уряді, йдуть на вибори. В підсумку ми маємо додаткові виклики для безпеки країни», – пояснив Тишкевич.

На його думку, Данилюк має бути посередником, який відкине наліт політиканства.

«Якщо АП виконує в першу чергу функції комунікації з політичними структурами, то хто налагоджуватме комунікацію з економічним блоком? Кандидатура Данилюка цілком підходить», – підкреслив він.

При цьому, з огляду на те, що політична конфігурація змінюватиметься, як і завдання перед державою, цілком імовірно, що і в АП, і в РНБО з часом відбуватимуться серйозні зміни, додав експерт.

За його словами, функціонал РНБО буде змінений. Можливий відхід від виключно військової сфери не лише на найближчі місяці. Тому можуть з'явитися нові виконавці, питання не лише в Данилюку.

«Ключове питання не в тому, наскільки ця персоналія збережеться. Питання в тому, якими будуть завдання. Відповідно, які виконавці будуть потрібні на різних етапах. Сьогодні завдання поставлене не особисто перед Данилюком, а перед інституцією, яку він очолює. Виконавців набирають під ці завдання», – уточнив він.

Значною мірою, ті, хто зараз призначений Зеленським на різні посади, проходять випробувальний термін. Імовірно, буде зміна конфігурації навіть найближчого оточення. Панічні настрої з цього приводу недоречні. Можна згадати ситуацію з призначенням Ложкіна главою Адміністрації Порошенка.

Зеленський оголосив перші кадрові рішення і провалив ще одну обіцянкуСеред перших кадрових рішень Зеленського - призначення Андрій Богдана та Руслана Рябошапки. Хоча президент обіцяв нових людей.

«Ложкін виконав певну функцію. Він вирішив питання комунікації з політичними елітами, після чого пішов і був замінений іншим», – наголосив фахівець.

Тому, ймовірно, призначення відбуватимуться протягом року, припустив він.

«І хотілося б сподіватися, що створюється новий баланс сил президентської команди. Станом на сьогодні Зеленському, можливо, здається, що це оптимальне призначення. Але зміниться баланс сил і може бути призначена інша людина», – резюмував Ігар Тишкевич.

Нагадаємо, новопризначений секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Данилюк має намір перетворити РНБО на потужний аналітичний центр, який пропонуватиме керівництву держави варіанти ухвалення рішень з усіх важливих питань.

Як писало «Слово і Діло», Володимир Зеленський провів кадрові призначення й провалив ще одну обіцянку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: