Новий пішохідний «міст Кличка» закрили. Чому та чи безпечна конструкція?

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Міст забезпечений відеоспостереженням. Тріснуте скло – це акт вандалізму. Розробники наразі говорять, що якщо протягом доби знайдуть вандалів, то справу закриють, значить, система спрацювала.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«Існує давнє правило при відкритті мосту: будівельник стає під міст, яким їде танк. Є певна традиція мостобудування. Наразі можна сказати, що конструкція складна. Висота найвищої опори – 32 метри, найнижчої – 22 метри. Звичайно, міст має якусь амплітуду коливання. В принципі, будь що коливатиметься під дією різних факторів. Наразі це навантаження згори, вітер», – зазначив Сергієнко.

Однак усе це прорахували наперед. Конструкція така, що витримає і навантаження, і пориви вітру. Можливо, там є навіть блискавкозахист, але поки точно не відомо, додав він.

Кличко вже п'ять років керує Києвом: топ обіцянок мераВіталій Кличко вже п'ять років керує Києвом. Слово і Діло проаналізувало, як мер виконує свої обіцянки.

За його словами, причина закриття мосту – акт вандалізму.

«Складно уявити, що таке скло може пошкодитися випадково. Як правило, вкладають «подушку», на яку вже вкладають скло, й будь-які нерівномірні навантаження гасяться. Наразі це акт вандалізму, не більше», – пояснив фахівець.

Тим більше починається виборча кампанія, не лише парламентська, невдовзі місцеві вибори, уточнив він.

«Із чого починається будь-який політичний проект? Із критики чинної влади. А тут дуже резонансний випадок. Зручно на цьому зіграти проти Кличка», – підкреслив експерт.

Понад 20 років урбаністи, містобудівники та архітектори порушують питання про те, щоб зв’язати всі дніпровські схили від Видубичів до Кирилівської церкви в єдину зелену зону, нагадав він.

«У Труханова в Одесі є доріжка здоров’я протяжністю 6,5 кілометрів. Ми можемо зробити на 12 кілометрів. Цей міст у головах урбаністів був давно. Це реалізація ідеї, яка давно назріла», – резюмував Олександр Сергієнко.

Як повідомлялося, на новому пішохідно-велосипедному мосту тріснуло скло оглядового майданчика, через що міст закрили.

Як писало «Слово і Діло», за свій перший рік на посаді Кличко виконав 41% своїх обіцянок, за другий – 35%, за третій – 30%, за четвертий – лише 13%. У мера зафіксовані 132 обіцянки, протягом 2018-2019 років (тобто за п'ятий рік) Кличко виконав 25 обіцянок (19%), а 25 – провалив.

Віталій Кличко став безумовним рекордсменом за кількістю обіцянок, даних за п'ять років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: