Денаціоналізація: НБУ може визнати ПриватБанк банкрутом вдруге

Читать на русском
У разі вступу в силу судового рішення про скасування націоналізацію ПриватБанку, фінустанову визнають банкрутом.

Практична реалізація рішення апеляційного суду про скасування націоналізації ПриватБанку призведе до скасування відповідних рішень Нацбанку й уряду і повернення банком 155 млрд гривень, внесених державою в капітал.

Про це під час Шведсько-українського бізнес-форуму в Києві заявив заступник глави НБУ Олег Чурій, передає «Інтерфакс-Україна», пише «Слово і Діло».

«Ми можемо фантазувати, що станеться в разі негативного рішення апеляційного суду... Капітал ПриватБанку - 147 млрд гривень. Якщо відняти 155 млрд гривень, матимемо величезну діру в капіталі, точніше, в активах. І НБУ знову визнає банк неплатоспроможним», - описав він можливий сценарій.

Чурій зазначив, що в такому разі банк буде передано Фонду гарантування вкладів фізосіб, який вимагатиме в уряду ОВДП для виплати гарантованої суми відшкодування вкладникам, а фонд, у свою чергу, прийде по їхню монетизацію до Нацбанку.

Чи забирати гроші з ПриватБанку та як довго триватиме судова тяганина за фінустановуРішення суду щодо ПриватБанку не перше й не останнє. Проте банк усе ще державний, і судова тяганина за нього може тривати роками.

«Матимемо вплив і на валютний ринок, і на інфляцію», - сказав заступник глави НБУ. Він зазначив, що Нацбанк не має права коментувати рішення судів, проте події, що відбуваються, є ризиком для ринку.

Серед інших судових рішень, які ставлять під сумніви здатність Нацбанку відповідати за стабільність гривні й банківської системи, він назвав визнання незаконними перевірок НБУ.

Раніше Ігор Коломойський заявив, що знову планує стати співвласником ПриватБанку, або ж повернути частину грошей, які були вкладені їм на момент націоналізації банку.

Тим часом, у Зеленського заявили про неможливість денаціоналізації ПриватБанку.

Як повідомлялося, ПриватБанк подав позов на Коломойського до суду США. Детальніше про судовий розгляд та чи забирати гроші з банку - за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: