У Зеленського заявили про неможливість денаціоналізації ПриватБанку

Читать на русском
На думку Данилюка, за можливе рішення щодо компенсації колишнім власникам або повернення ПриватБанку заплатять платники податків.

Радник новообраного президента Володимира Зеленського, екс-міністр фінансів Олександр Данилюк вважає, що рішення суду про визнання незаконною націоналізацію ПриватБанку виконати неможливо.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню Ліга.нет, опублікованому в суботу, 11 травня, пише «Слово і Діло».

«Суд Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Навіть якщо припустити, що суди вищих інстанцій це рішення підтримають, його неможливо буде виконати. Немає практичного способу зробити повну реституцію ПриватБанку і повернути його попереднім власникам», - каже Данилюк.

ПриватБанк і подорожчання долара: до чого готуватися після виборівГривня втратила кілька копійок у перший день після виборів. На міжбанку долар дешевшає. Водночас НБУ має намір оскаржити рішення суду щодо Приватбанку. Про вибори та економічні наслідки поговорили з експертами.

За його словами, в разі реституції держава забирає свій внесок у розмірі понад 155 млрд гривень, внаслідок чого капітал банку відразу зменшується на цю суму.

«Після чого Приват не буде відповідати вимогам Нацбанку і має бути виведений з ринку», - сказав екс-міністр.

«Очевидно, варіант з поверненням неможливий з практичної точки зору.... тому обрали варіант компенсації», - зазначив Данилюк, додавши, що «остаточне рішення - за судами». При цьому він підкреслив важливість того, щоб «як мінімум у Верховному суді, де буде ухвалюватися остаточне рішення, не було суддів із підмоченою репутацією».

На думку Данилюка, за можливе рішення щодо компенсації колишнім власникам або повернення ПриватБанку заплатять платники податків.

Він визнав, що в команді Зеленнского «присутній явний конфлікт інтересів», оскільки адвокат Андрій Богдан забезпечує інтереси колишніх власників Приватбанку в судах проти держави, а Данилюк був міністром, який займався націоналізацією банку.

«У цьому питанні ми були по різні боки барикад. Тому вважаю, що зараз ніхто із нас не має торкатися теми Привату і навіть теоретично мати можливість впливати на подальший розвиток подій. Повинна бути збудована стіна між нами і справою Привату, інакше це підірве довіру і дискредитує президента», - підкреслив він.

Більш того, додав Данилюк, президент не має заглиблюватися в історію з ПриватБанком.

«Він повинен думати про майбутнє, і в цьому контексті його має цікавити реформа судової системи. Щоб реформований суд виніс справедливе рішення, яке прийме суспільство», - сказав радник Зеленського.

Раніше в Мінфіні прокоментували скасування націоналізації ПриватБанку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: