Мир з Росією. Чи потрібно проводити референдум і чим це загрожує?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог
Олег Саакянполітолог

Тих результатів, які хоче Зеленський за допомогою референдуму він не досягне. Натомість, РФ цим скористається.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

«Для того, щоб досягти миру потрібно повернути РФ в правове поле. Потрібно змусити виконувати РФ міжнародні норми. Крим - окупований, анексований. Донбас - окупований. Це вже визнано на міжнародному рівні », - констатував Леонов.

Тих результатів, які хоче Зеленський за допомогою референдуму він не досягне, вважає експерт. Однак, РФ отримає певні надії.

«І тоді, через вплив ЗМІ, соцмережі РФ може домогтися позитивного для себе результату», - вказав політолог.

Експерт підкреслив, що під час інавгураційної промови Зеленський акцентував увагу на тому, що потрібно об'єднувати народ, не можна ділити.

«Референдум однозначно розділить українців. Та сторона, яка програє незалежно від результату, не змириться з поразкою. Надалі, це може привести до дуже серйозного загострення ситуації в країні», - застеріг Олександр Леонов.

Важливий нюанс ще й в тому, як формулюється питання, зазначив політолог. Він уточнив, що питання можна сформулювати таким чином, що сказати ні буде складно.

Таким чином, Зеленський перекладає відповідальність з себе на всіх громадян України, вважає експерт.

«Якщо будуть серйозні наслідки, то можна буде сказати, мовляв, самі ж захотіли. Мова про зняття санкцій з РФ, визнання окупації», - додав Леонов.

Експерт звернув увагу, що вже є перші тривожні сигнали. Зокрема, переговори в «нормандському форматі» без участі України.

«Представники Зеленського говорять про те, що намагаються дізнатися, про що там говорили. Якщо раніше такі випадки й бували, то неймовірно рідко. Більш того, Меркель чи Макрон самі дзвонили Порошенку та говорили, про що йшла мова. Зараз такого немає. Можливо це реакція на такі ініціативи. Потрібно розуміти, що за всіма нашими діями стежать не тільки в РФ, але і на Заході», - пояснив Олександр Леонов.

У коментарі «Слову і Ділу» політолог Олег Саакян зауважив, що проведення референдуму - безвідповідальна ідея.

З одного боку, в умовах кризи довіри це демонструє неспроможність еліти прийняти рішення, вказав він.

«Це перекладання відповідальності на суспільство. Відповідно це спроба перевести українсько-російську війну на внутрішньо-громадянське протистояння. Грубо кажучи, нехай не ми чубимося, а люди», - пояснює Саакян.

Крім того, досвід «Брексит» в Британії показав наскільки «дієвий» механізм референдуму, додав політолог.

На його погляд, потрібно врахувати серйозний вплив РФ в інформаційному просторі на Україну, можливості маніпуляції в медіа. В таких умовах, це відкриває можливість для російської спецоперації щодо забезпечення потрібного результату такого референдуму.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Ця ідея точно не спрацює на об'єднання українців, скоріше на демотивацію», - застеріг політолог.

Він уточнив, санкції не знімуть, але негативні наслідки будуть. Експерт додав, що велика частина санкцій насправді прив'язана до протистояння США і Заходу, що не стосується прямим чином України. Ми лише контекстом.

«На відміну санкцій референдум не вплине, але погіршить імідж України на міжнародній арені. Дасть шанс пропаганді РФ, щоб поліпшити свої позиції на Заході», - резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, будучи кандидатом в Президенти України Володимир Зеленський пообіцяв, що буде вести «інформаційну війну» для припинення бойових дій на Донбасі.

Також, Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: