Чи порозуміється Зеленський з МВФ і чого хочуть кредитори?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Найближчим часом Україна може обійтися без траншу МВФ, але далі потрібні будуть досить пристойні позики.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Олег Гавриш.

«Україні потрібно розрахуватися по боргах. У цьому році у нас рекордна сума виплат. У довгостроковому періоді Україна не може обійтися без траншів МВФ. Якщо не буде позик – буде дефолт. Буде такий стан економіки, що рейтинг президента Зеленського впаде стрімко», - каже Гавриш.

Фонд очікує від України виконання всіх тих умов, які були поставлені, вказав експерт.

Зокрема, їх хвилюють тарифи, реформи, ринок землі, боротьба з корупцією, про яку говорив сам Зеленський, зазначив економіст.

За його словами, якщо Зеленський піде цим шляхом, реалізує все те, що Фонд зазначив, то далі можна говорити про нормальні відносини з МВФ і вести переговори.

Однак, експерт акцентував, що зараз ситуація складна, оскільки незрозуміло з ким взагалі вести переговори. Гройсман подає у відставку, де-факто з ним розмовляти немає сенсу.

«Поки не буде виборів, не сформують уряд немає нікого, хто взяв би на себе відповідальність. Ці люди можуть пообіцяти МВФ що завгодно, а через 2 місяці їх не буде. З ким вести переговори?», - пояснив Олег Гавриш.

Курс долара, ціни на продукти, основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентомСлово і Діло зафіксувало основні економічні показники країни під час президентських виборів-2019, з якими стартуватиме новообраний президент України.

Економіст конкретизував, для того, щоб отримати наступний транш Україні слід вирішити питання з тарифами, довести їх до ринкового рівня, зробити вільні ринки електроносіїв.

Крім того, потрібен ряд кроків по боротьбі з корупцією, додав експерт. Зокрема, мова про ухвалення закону про незаконне збагачення.

«Повинна бути незалежність НАБУ, САП, має запрацювати Антикорупційний суд, слід провести судову реформу. Все це повинно почати працювати», - підкреслив Гавриш.

При цьому, потрібно відкрити ринок землі, нагадав економіст.

Як вважає експерт, якщо МВФ буде бачити прогрес в кожному з цих напрямків, то Фонд погодитися продовжити співпрацю з Україною і дати кредит, незважаючи на те, що у них є побоювання щодо Коломойського.

«Коломойський – це міна уповільненої дії. Якщо суд стане на його бік, скаже, що ніхто нічого не винен, то кредиту ми не отримаємо», - застеріг економіст.

На цьому тлі, важлива буде позиція Зеленського, зазначив експерт. Економіст звернув увагу, що у Зеленського щодо питання співпраці з МВФ дуже різношерста команда.

«У нього є два вектори. Наприклад, Данилюк налаштований на співпрацю з МВФ, розуміє, як потрібно з ними працювати. Абромавічус, який займається питаннями економіки, теж добре знає, як співпрацювати з кредиторами. Вони зможуть вибудувати відносини і зроблять все, що потрібно», - вважає Гавриш.

Однак, підкреслив експерт, у Зеленського є люди, які юридично підтримують Коломойського.

«Це означає, що є представники, які можуть стати на сторону Коломойського. Тобто можуть бути рішення, які є неприйнятними для МВФ. Чи буде знайдено спільну мову з МВФ буде видно по тому, до кого президент більше схильний. Яку позицію обирає Зеленський зараз ми бачимо. Він поки робить ставку на людей, які були йому вірні. Представники 95 Кварталу та люди Коломойського, зокрема Богдан», - резюмував Олег Гавриш.

Нагадаємо, 21 травня місія МВФ приїхала в Україну на два тижні, щоб оцінити прогрес виконання реформ за програмою stand-by.

Нова програма допомоги від МВФ була підписана в кінці грудня і розрахована на 14 місяців, протягом яких Україна може отримати 3,9 млрд дол. Перший перегляд програми заплановано на середину травня.

Раніше, «Слово і Діло» зафіксувало основні економічні показники країни під час президентських виборів-2019.

Більше про співпрацю України і МВФ читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: